
7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 70


“7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 70
Öz denetim, İslam dininin insanın kazanmasını istediği önemli ahlaki değerlerden biridir. Öz denetim, daha önemli bir amaca ulaşabilmek için kişinin tepkilerini, davranışlarını veya başka amaca yönelme eğilimini denetleyip kısıtlamasına denir.1 Öz denetimin diğer bir adı da otokontroldür. İnsanın başkası tarafından yönlendirilmeye ihtiyaç duymadan, kendi iradesini ortaya koyarak ahlaki olmayan davranış ve tutumlardan sakınmasıdır. (Görsel 3.10)
Bütün canlılar arasında iradesi olan tek canlı insandır. İrade, bir şeyi yapıp yapmamaya karar verme gücüdür. Aslında kişi kendi aklı sayesinde neyin iyi neyin kötü olduğunu bulabilir. İradesini de ortaya koyarak iyiyi tercih edip kötüden uzak durabilir. İnsan aklı ile iradesini birleştirerek ahlaki davranışları kazanabilir. Asıl olan insanın öz denetimini güçlendirerek ahlaki olmayan davranışlardan uzak durmasıdır.
Öz denetim kazanılması gereken bir değerdir. Kişi hareketlerini kontrol altına alarak zararlı ve yanlış davranışlardan uzak durabilir. Güçlü iradesi olan insanlar bu iradesini iyiye ve doğruya yönlendirebilir. Nefsine ağır gelse de iyiden yana duruş sergileyebilir.
Öz denetimi olmayan insanlar yani iradesi zayıf kişiler kötüye yönelebilir. Nefislerinin hoşuna giden ancak zararlı tavırlar sergileyebilir. Müslümanlar, İslam dini tarafından ortaya konulan değerleri yaşamada iradelerini kullanarak yüksek ahlaklı bireyler olabilir. Allah (cc), “Kendi nefsinin arzusunu kendisine ilah edineni gördün mü? Ona sen mi vekil olacaksın?”2 buyurarak insanın nefsinin kötü istek ve arzularına esir olmamasını istemiştir.
İslam dinini benimsemiş bir kişi Kiramen Kâtibin meleklerinin farkındadır. Allah’a (cc) inananlar, her an yapıp ettiklerinin melekler tarafından kaydedildiğini bilir. Kur’an-ı Kerim’de “İnsan kendisinin başı boş bırakılacağını mı sanır?”3 buyrularak insanın amaçsız ve kontrolsüz olmadığı belirtilmektedir. Bunun yanında Allah’a (cc) inanan insan ahiret inancına da sahiptir. Bu dünyada ortaya konulan tavır ve davranışların hesabını öbür dünyada vereceğinin farkındadır. Çünkü Allah’ın (cc) her şeyi gördüğünün ve bildiğinin bilincindedir. Hiç kimsenin görmediği, tek başına olduğu yerde bile öz denetimini sağlayarak kötülük işlemekten sakınır, çalmaz, kul hakkı yemez, her türlü haksızlıktan uzak durur.
DÜŞÜNELİM
Soru: Güçlü kimse, insanları güreşte yenen değil, bilakis öfke anında kendisine hâkim olandır.” (Müslim, Birr, 107) Yukarıdaki hadisi öz denetim açısından düşünüp değerlendiriniz.
- Cevap: Bu hadis, gerçek gücün fiziksel kuvvetten değil, duygusal denetimden geldiğini vurgular. Öz denetim, özellikle öfke anında kişinin kendisine hâkim olmasıdır. Bu, kişinin kendisini kontrol ederek doğru ve sakin kararlar verebilme becerisidir.
7. Sınıf Erkad Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 70 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.