
7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 65


“7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 65 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 65
Toplumda insanlar arasında anlaşmazlıklar ve uyuşmazlıklar yaşanabilir. Bu anlaşmazlıkların giderilmesinde önemli etkenlerden biri de olayın şahitlerinin ifadeleridir. Eğer şahitlik yapan kişi taraf tutup gerçeği söylemezse adaletin yerini bulmasına engel olabilir. Kur’an-ı Kerim’de “Ey iman edenler! Kendiniz, ana babanız ve en yakınlarınızın aleyhine de olsa Allah için şahitlik yaparak adaleti titizlikle ayakta tutan kimseler olun. (Şahitlik ettikleriniz) zengin veya fakir de olsalar (adaletten ayrılmayın). Çünkü Allah ikisine de daha yakındır. (Onları sizden çok kayırır.) Öyle ise adaleti yerine getirmede nefsinize uymayın. Eğer (şahitlik ederken gerçeği) çarpıtırsanız veya (şahitlikten) çekinirseniz (bilin ki) şüphesiz Allah yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.”1 buyrularak insanların yalan yere şahitlik yapması yasaklanmıştır. Başka bir ayette “Ey iman edenler! Allah için hakkı titizlikle ayakta tutan, adalet ile şahitlik eden kimseler olun. Bir topluma olan kininiz sizi adaletsizliğe itmesin. Adil olun. Bu, Allah’a karşı gelmekten sakınmaya daha yakındır. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.”2 buyrularak şahsi duyguların gerçeği söylemeye engel olmaması gerektiği belirtilmiştir.
Adaletin sağlanmasında en önemli görev, yaşanan anlaşmazlıkta hüküm verecek kişiye düşmektedir. Bu kişi her ne pahasına olursa olsun haklıya hakkını teslim etmelidir. Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de, “… Eğer hükmedecek olursan aralarında adaletle hükmet. Çünkü Allah, âdil davrananları sever.”3 buyrularak adaletin önemi belirtilmiştir. Başka bir ayette Allah (cc) adaletli olmayı şöyle emretmektedir: “Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayasızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.”4
Toplumda adaletin sağlanması için önce aile içinde adaletin yaşatılması gerekmektedir. Ebeveynlerin çocukları arasında ayrım yapmadan, adaletli kararlar alarak çocuklarına örnek olmaları gerekir. Bu konuda Hz. Peygamber, “Allah’tan korkun, çocuklarınız arasında adaleti gözetin.”5 buyurmuştur.
Bir gün Kureyş’in en saygın kabilelerinden Mahzumoğulları koluna mensup bir kadın bu saygınlığı kullanarak kabilesinden tanınmış kişilerin isimlerini vererek borç istemiş fakat borçlarını geri ödememişti. Bu durum Peygamberimize iletildiğinde, o bu işin hırsızlık olduğuna hükmetmiş ve cezalandırılmasını emretmişti. Kadının mensubu olduğu Mahzumoğulları, kendi isimlerini taşıyan birinin cezalandırılmasını istemedi ve kadını cezadan kurtaracak bir yol aradılar. Bunun için Hz. Peygamber’in çok sevdiği Üsame’yi (ra) Peygamberimize gönderdiler. Bu durumun adaletsizlik olduğunu söyleyerek kızan ve üzülen Hz. Peygamber şöyle buyurdu: “Nasıl oluyor da bazı kimseler, Allah’ın koyduğu cezalardan birinin uygulanmaması için aracı olmaya kalkışıyorlar?” Sonra ayağa kalkarak orada bulunanlara şöyle hitap etti: “Sizden öncekilerin helak olmasının sebebi şudur: İçlerinden soylu, mevki ve makam sahibi biri hırsızlık yapınca onu serbest bırakıyor; zayıf ve kimsesiz bir kimse hırsızlık yapınca onu cezalandırıyorlardı. Allah’a yemin ederim ki Muhammed’in kızı Fatıma hırsızlık yapsaydı muhakkak onu cezalandırırdım.”(Buhari, Megazi, 55; Buhari, Hudûd, 12) 1
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
7. Sınıf Erkad Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 65 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.