Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayınları

7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 52

“7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 52 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 52

Kurban Bayramı dışında da kesilen kurban çeşitleri bulunmaktadır. Kültürümüzde farklı kurban kesme örnekleri vardır. Adak ve akika kurbanları bunlara örnek verilebilir. Kişi, bir isteğinin gerçekleşmesi durumunda kurban keseceğine söz verir.
O isteği gerçekleştiğinde Allah’a (cc) verdiği sözü yerine getirmek için kurban keser.
Bu kesilen kurbana adak kurbanı denir.
Adak kurbanına nezir de denir. Adakta bulunan kişi ve adakta bulunanın bakmakla yükümlü olduğu kişiler, adak kurbanının etinden yiyemezler.1 Diğer bir kurban çeşidi de akika kurbanıdır. Akika kurbanı, bir ailenin çocuğu doğduğunda Allah’a (cc) şükür mahiyetinde kesilir. Maddi durumu iyi olan Müslümanlar isterlerse akika kurbanı kesebilirler. Kesilen kurbanın etini, aile fertleride yiyebilir. Hz. Peygamber, torunu Hz. Hasan (ra) dünyaya geldiğinde bir kurban kesmiştir. Bunu ümmetine de tavsiye etmiştir.

Alevilik Bektaşilikte de Kurban Bayramı başta olmak üzere, yılın belli mevsimlerinde çeşitli nedenlerle kurban tığlanır. Ziyaret yerlerine giderken tığlanan kurbana adak kurbanı denir. Muharrem ayında tığlanan kurbana şükür kurbanı denir. Ölen kişinin affı için tığlanan kurbana dâr kurbanı denir. Yol kardeşliği (musahiplik) sözü verilirken kesilen kurbana musahiplik kurbanı denir. Kurbanların eti, ihtiyaç sahiplerine, akraba ve komşulara dağıtılır. Cemlerde tığlanan kurbanların etleri dualandıktan sonra “rıza lokması” olarak dağıtılır. Kurban tığlanırken Kurban tığlama (kesme) duası yapılır: “Bismillâhi Allahu ekber, tekbir Allahu ekber, tekbir Allahu ekber, kurban-ı Halîl, tığ-ı Cebrail, itaat-ı İsmail Bismillâhi Allahu ekber, Allahu ekber, lâ ilâhe illallâhu vallahu ekber, Allahu ekber ve lillâhi’l-hamd.” Kurban kesildikten sonra şöyle dua edilir: “Kurbanlarınız kabul, muratlarınız hasıl ola. Dergâh-ı izzetine yazılmış ola. Dildeki dileklerinize, gönüldeki muratlarınıza vasıl ola. Kurbanlarınız kazaya kalkan, belaya bekçi ola. Duası bizden, kabulü de Allah’tan ola. Gerçeğe Hû…” (Hüseyin Dedekargınoğlu, Cem, s.166.)

Soru: Hac ve kurban ile ilgili verilen kavramları, aşağıdaki tabloda bulup üzerlerini çiziniz.

  • Cevap:

7. Sınıf Erkad Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 52 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!