Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayınları

7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 135

“7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 135 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 135

Cemin belirli bir vakti yoktur. Cem her zaman yapılabilir. Bununla birlikte bazı özel durumlarda veya yılın belirli zamanlarında yapılan cemler de vardır.1 Bu cemlerden bazıları; ikrar cemi, görgü cemi ve Abdal Musa cemidir.

İkrar cemi, Aleviliği kabul eden, bu yolu benimseyen talip için yapılan ceme denir. İkrar, söz vermek demektir. Alevilik Bektaşilik yolunu kabul eden talip; dünyanın fâniliğini, nimetlerin aldatıcılığını ve nefsin kötü isteklerini bir kenara bırakarak Aleviliğin gereklerini yapmaya söz verir.

Kâmil insan olmak için kararlı olma, Alevilik Bektaşilik tarikatının kurallarına sadık kalma konusunda pire söz verilir. Talibin Aleviliği kabul etmesi âdeta ölmeden önce ölmek olarak kabul edilir. Talip için yapılan ceme ikrar cemi denir. Bu cemde pire verilen söz, Hz. Peygamber’e verilmiş sayılır. Hz. Peygamber’e verilen ikrar da Allah’a (cc) verilmiş sayılır. “El ele, el Hakk’a” ikrarı, ifadesi de bu durum için kullanılır1 2.

Görgü cemi, Alevilik Bektaşilikte görgü cemi yılda bir yapılır. Bu cemde talipler geçen bir yılın muhasebesini yaparlar. Bu ceme katılanlar kendi içinde bir sorgulama yaparlar. İşlenen günahlar için Allah’tan (cc) af diler, gerekirse kusurlarını söyleyerek affedilmeyi umarlar. Bu cemde dargınlar barıştırılır, anlaşmazlıklar giderilir. Kusurlu olanların hataları belirlenir. Alevilikte yılda bir kez yapılan görgü cemiyle toplumda birlik beraberliğin ve kardeşliğin sağlanması amaçlanmaktadır.3

Alevilik Bektaşilikte önemli kavramlardan biri de ocak kültürüdür. Ocak, Alevilik Bekta- şilikte dede, pir, mürşit, rehber ve seyyid gibi adlarla da anılan dinî önderlerin soylarına denir. Alevilikte ocak kültürü çok önemlidir. Dede ve pirlerin Hz. Ali’nin (ra) soyundan gelen seyitler olduklarına inanılmaktadır. Her dedenin bir ocağı vardır. Ocaklar, Alevi-Bektaşiliğin yaşatılmasında çok önemli bir yere sahiptir. Ocaklarda dinî ve kültürel eğitimler verilir. İnsanlar arasındaki anlaşmazlıklar ve sorunlar çözüme kavuşturulur. Törenler ve ayinler düzenlenir. Alevilik Bektaşilikte ocaklar tarih boyunca dinî, ilmi, ahlaki ve hukuki faaliyetlerin yürütüldüğü mekânlar olarak kullanılmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Erkad Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 135 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!