Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayınları

7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 133

“7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 133 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 133

Alevilik Bektaşîlikle İlgili Temel Kavramlar ve Erkânlar

Cem ve Cemevi

Alevilik Bektaşilikle ilgili bilinmesi gereken bazı kavramlar vardır. Bunlardan biri ayindir. Ayin, kelime olarak ibadet usulü, merasim anlamına gelir. Terim olarak ayin, çeşitli tekke ve tarikatların hareket ve musiki unsurlarını taşıyan dinî usullere denir.1 Erkân, bir ibadet veya uygulamanın kendisine bağlı olan esaslarına denir.* 1 2 Talip, Alevilik Bektaşilik tarikatına girmeyi kabul eden, bunun da gereklerini yerine getireceğine söz veren kişiye denir.
Alevilik Bektaşilikte önemli kavramlardan biri cemdir.

Cem kelime olarak toplanmak, bir araya gelmek anlamına gelir. Ceme ayin de denilmektedir.3 Terim olarak Alevilik Bektaşilik düşüncesini benimseyenlerin belirlenen zamanlarda bir araya gelerek dede, pir veya mürşit denilen manevi önderlerin liderliğinde yapılan toplantı veya ayinicem* denir. Cem yapmak için bir araya gelinen mekâna cemevi denilir.

Alevilik Bektaşîlikte cemevinin dinî yönü vardır. Dolayısıyla cemevinin kapısı kutsaldır. Cemevinin salonuna kırklar meydanı denir. Kırklar meydanının tam ortası da dâr meydanıdır. Cemin yapıldığı kutsal mekân Muhammed Ali Meydanı olarak bilinir. Cemevi, ayinicem erkânının yapıldığı, “yol, adap ve erkân yeri” olarak nitelendirilmektedir4. (Görsel 5.17) Cemevine Bektaşilikte meydan evi denilmektedir.5 (Görsel 5.18)

Tarih boyunca cemevi birçok işlevi üstlenen bir kurum olmuştur. Cemevleri zaman zaman tasavvufi sohbetlerin yapıldığı dostluk ve kardeşlik mekânı olmuştur. Yeri gelmiş fakirler için aşevi ve misafirhane görevi üstlenmiştir. Çoğu zaman da ilim ve eğitim amacıyla kullanılmıştır.6
Alevilik Bektaşilikte cem, dinî yönü olan bir törendir. Cemde insanlar arasında ayrım olmaz. Kadınıyla, erkeğiyle, zenginiyle ve fakiriyle herkes eşittir. İnsanlar ceme sade ve temiz kıyafetler giyip gelirler; dolayısıyla sosyal, ekonomik ve siyasal sıfatlarından sıyrılmış olurlar. Cemevine gelirken özel bir kıyafet giyilmez çünkü burada herkes eşit seviyededir. Ceme katılanlar Allah’ın (cc) rızasını umarlar. Burada aşkla Allah’a (cc) yönelirler. Cemde lâ ilâhe illallâh denilerek tevhitler okunur. Eller göğüslere konularak Hz. Peygamber’e ve ehlibeytine salavatlar getirilir, günahlar için Allah’a (cc) tövbe edilir.7

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Erkad Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 133 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!