7. Sınıf Din Kültürü Çalışma Soruları 4. Ünite Cevapları
“7. Sınıf Din Kültürü Çalışma Soruları Cevapları 4. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
7. Sınıf Din Kültürü Çalışma Soruları 4. Ünite Cevapları
1. “O vakit Allah’tan bir rahmet ile onlara yumuşak davrandın! Şayet sen kaba, katı yürekli olsaydın, onlar senin etrafından dağılıp giderlerdi. Artık sen onları affet, bağışlanmaları için dua et, onlarla fikir alışverişinde bulun. Kararını verdiğin zaman da artık Allah’a dayanıp güven. Çünkü Allah, kendisine dayanıp güvenenleri sever.” (Âl-i İmrân suresi, 159. ayet) Bu ayette Hz. Muhammed’in (sav) aşağıdaki özelliklerinden hangisine değinilmemiştir?
A) MerhametineB) Adaletli olmasınaC) Danışarak iş yapmasınaD) Tevekkül sahibi olmasına
- Cevap: B
2. “Hâtemü’l-Enbiya” kavramının anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Güvenilir resulB) Âlemlere rahmetC) Nebilerin sonuncusuD) Allah’ın peygamberleri
- Cevap: C
3. Hz. Muhammed (sav), ailesine iyi davranır, akraba ve komşu hakkını gözetir, söz ve davranışlarında doğruluktan ayrılmazdı. Bu metinde Hz. Muhammed’in (sav) aşağıdaki özelliklerinden hangisi vurgulanmaktadır?
A) Vahiy almasıB) Güzel ahlak sahibi olmasıC) Son peygamber olmasıD) Mucizelerle desteklenmesi
- Cevap: B
4. “...De ki: 'İşte bu Kur'an bana, onunla sizi ve ulaştığı herkesi uyarayım diye vahyolundu’...” (En’âm suresi, 19. ayet) Bu ayetten Hz. Muhammed (sav) ile ilgili aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?
A) Rahmet peygamberi olduğuB) Peygamberlerin sonuncusu olduğuC) Tevazu sahibi olduğuD) Tebliğ ile görevli olduğu
- Cevap: D
5. Hz. Muhammed (sav), Kur’an-ı Kerim’in ilkelerini söz ve davranışlarıyla açıklayıp ibadetlerin nasıl uygulanacağını göstermiştir. Bu cümlede altı çizili bölüme örnek oluşturan hadis aşağıdakilerden hangisidir?
A) “Müminlerin iman bakımından en olgun olanları, ahlakı en iyi olanlarıdır.”B) “Her can taşıyan varlığa yapılan iyilikte sevap vardır.”C) “Ben namazı nasıl kılıyorsam, siz de öyle kılın.”D) “Ben rahmet peygamberiyim.”
- Cevap: C
6. “De ki: ‘Ben size, Allah’ın hâzineleri benim yanlımdadır, demiyorum. Ben gaybı da bilmem. Size, ben bir meleğim de demiyorum. Ben sadece bana gönderilen vahye uyuyorum.’...” (En’âm suresi, 50. ayet) Bu ayetten Hz. Muhammed (sav) ile ilgili aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?
A) Mucizelerle desteklendiğiB) Son peygamber olduğuC) Ümmi olduğuD) İnsan olduğu
- Cevap: D
7. İlk peygamber Hz. Âdem ile başlayan İslam dini, son peygamber Hz. Muhammed (sav) ile tamamlanmıştır. Allah katında hak din olan İslam, bütün peygamberlerin insanları davet ettiği vahyin ortak adıdır. Bu metnin konusuna aşağıdaki ayetlerden hangisi delil oluşturmaktadır?
A) “...İşte bu Kur’an bana, onunla sizi ve ulaştığı herkesi uyarayım diye vahyolundu...” (En’âm suresi, 19. ayet)B) “Andolsun size içinizden öyle bir peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya uğramanız ona çok ağır gelir. O, size çok düşkün, müminlere karşı da çok şefkatli ve merhametlidir.” (Tevbe suresi, 128. ayet)C) “Ey Peygamber sen yaratılışa uygun bir şekilde bir hanif olarak fıtrata uygun dine yönel. Allah’ın yarattığı fıtriliği kimse bozamaz. İşte gerçek ve doğru din budur...” (Rûm suresi, 30. ayet)D) “Eğer Rabb’in dileseydi, yeryüzünde bulunanların hepsi elbette toptan iman ederlerdi. Böyle iken sen mi mümin olsunlar diye insanları zorlayacaksın?” (Yûnus suresi, 99. ayet)
- Cevap: C
8. Bir gün Hz. Muhammed (sav) arkadaşları ile otururken önlerinden bir cenaze geçer. O, hemen ayağa kalkar. Yanındakiler, cenazenin Müslüman cenazesi olmadığını söyler. Bunun üzerine Hz. Muhammed (sav) “O da bir insan değil mi?” diye cevap verir. Bu olayda Hz. Muhammed’in (sav) hangi özelliği öne çıkmaktadır?
A) Cesaretli olmasıB) Sözünde durmasıC) Merhametli olmasıD) İnsana değer vermesi
- Cevap: D
9. Hz. Muhammed’i (sav) diğer insanlardan ayıran en önemli özellik hangisidir?
A) Allah'tan vahiy almasıB) Merhamet sahibi olmasıC) Geçimini çalışarak kazanmasıD) Allah'a şirk koşmamış olması
- Cevap: A
10. I. insanlara değer vermesiII. Yalan söylemekten kaçınmasıIII. Bazı yemekleri daha çok sevmesiIV. Beyaz rengi tercih etmesi
Numaralanmış durumlardan hangileri Hz. Muhammed’in (sav) güzel ahlakı ile ilgilidir?
A) I ve IIB) I ve IVC) II ve IIID) III ve IV
- Cevap: A
11. Hz. Muhammed (sav); “...Beyaz ipliği, siyah iplikten ayırt edinceye kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar orucu tam tutun...” ayetindeki altı çizili ifadeyi “gecenin karanlığı ile gündüzün aydınlığı” şeklinde izah etmiştir. Bu durum Hz. Muhammed’in (sav) hangi özelliği ile ilgilidir?
A) Müjdeleyici olmasıylaB) Kur’an’ı açıklayıcı olmasıylaC) Rahmet peygamberi olmasıylaD) Son peygamber olmasıyla
- Cevap: B
12. Kureyşliler Hz. Muhammed’in (sav) bir sene kendi ilahlarına tapmasını, bir sene de kendilerinin Hz. Muhammed’in (sav) ilahına tapmalarını teklif etmişlerdir. Hz. Muhammed (sav) ise “Allah’a bir şeyi ortak koşmaktan yine O’na sığınırım!” diyerek bunu reddetmiştir. Bu olay üzerine indirilmiş olan sure hangisidir?
A) İhlâsB) KevserC) KâfirunD) Fil
- Cevap: C
13. Hz. Muhammed’in (sav), ayetleri insanlara bildirme görevini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) TebliğB) FetanetC) İsmetD) Sadakat
- Cevap: A
14. Sahabelerden biri “Şehâdet ederim ki Muhammed Allah’ın resulü ve kuludur.” dediğinde, Hz. Muhammed (sav) “Ben resul olmadan önce kul idim.” buyurarak derhal müdahale etmiş ve “Allah’ın kulu ve resulüdür.” şeklinde cümleyi düzelttirmişti. Bu parçadan Hz. Muhammed (sav) ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
A) Önce insan olduğunu vurgulamıştır.B) İslam’ın doğru anlaşılması için çaba sarf etmiştir.C) Peygamber olmanın gerekliliklerini yerine getirmiştir.D) Danışarak karar vermeyi önemsemiştir.
- Cevap: D
15. Hz. Muhammed’e (sav) “el-Emin” denilme' sinin sebebi aşağıdakilerden hangisi değildir?
A) Doğru sözlü olmasıB) Cesur olmasıC) Güvenilir olmasıD) Emanetleri koruması
- Cevap: B
16. Aşağıdaki ayetlerin hangisinin konusu diğerlerinden farklıdır?
A) “De ki: 'Eğer yeryüzünde, insanlar yerine melekler olsaydı, elbette onlara gökten bir melek peygamber indirirdik.'” (İsrâ suresi, 95. ayet)B) “De ki: 'Ben de ancak sizin gibi bir insanım fakat bana ilâhınızın yalnızca bir tek ilâh olduğu vahyediliyor'...” (Fussilet suresi, 6. ayet)C) “(Resulüm!) Senden önce gönderdiğimiz bütün peygamberler de hiç şüphesiz yemek yerler, çarşılarda dolaşırlardı...” (Furkân suresi, 20. ayet)D) “Eğer peygamber bizim adımıza sözler uydurmuş olsaydı elbette onu kıskıvrak yakalardık.” (Hakka suresi, 44-45. ayetler)
- Cevap: D
17. Hz. Muhammed’in (sav) Hılfu’l-Fudul’a (Erdemliler Topluluğu) katılma sebebi hangisidir?
A) Haksızlıkları önlemeye çalışmakB) Mekkelilere gelir kaynağı sağlamakC) İslâmî diğer toplumlara yaymakD) Kâbe’nin onarımı için destek sağlamak
- Cevap: A
7. Sınıf Çalışma Soruları Din Kültürü 4. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok