Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları

7. Sınıf Aydın Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 200-201

7. Sınıf Aydın Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 200-201 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Sayfa 200-201

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Çözümleri Sayfa 200

Bir iletkenin herhangi bir noktasından birim zamanda geçen yük miktarına akım şiddeti denir ve kısaca “ ” harfi ile gösterilir.

Bir elektrik devresinde oluşan elektrik akımının şiddetini ölçmek için ampermetre kullanılır. Akımın birimi amper olup kısaca “ ” harfi ile gösterilir.

Elektrik akımının etkisiyle pillerin kutupları arasında meydana gelen enerji farkına gerilim denir ve kısaca “ ” harfi ile gösterilir. Birimi volttur. Elektrik devresinin gerilimini ölçmek için ise voltmetre kullanılır.

Ohm Yasası

Elektrik devresinde, gerilim ile akım şiddeti arasında bir ilişki vardır. Bu ilişkiyi incelemek için aşağıdaki deneyi yapalım.

Deney Yapalım

Gerilim ile Akım Arasındaki İlişki

Araç ve gereçleri kullanarak aşağıdaki şemada verilen devreleri sırasıyla kuralım.

Ampermetre ve voltmetrelerdeki değerleri tabloya kaydedelim.
Tablo üzerindeki bilgilerle gerilim/akım oranını bularak bu oranı tabloya kaydedelim.

Tabloda bulduğumuz verilerden yararlanarak yandaki geri lim- akım grafiğini tamamlayalım.

Analiz

— Devredeki gerilim miktarı arttıkça akım şiddeti nasıl değişti?

  • Cevap: Devredeki gerilim miktarı arttıkça akım şiddeti de artmıştır.

— Gerilim ile akım şiddeti arasında nasıl bir ilişki olabilir?

  • Cevap: Gerilim ve akım şiddeti arasında doğru bir orantı vardır. Gerilim arttıkça akım şiddeti de artar.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Çözümleri Sayfa 201

Bir elektrik devresinde oluşan gerilimin, devre elemanları üzerinden geçen akım şiddetine oranı, her durumda sabittir ve bu oran, devre elemanının elektriksel direnci olarak adlandırılır. Devredeki gerilim ile akım şiddeti arasındaki ilişkiyi bularak gerilim/akım şiddeti oranının sabit kaldığını bulan bilim insanı George Simon Ohm’dur (Corç Simon Om). Bu sebeple bu ilişki, Ohm Yasası olarak adlandırılmıştır. Gerilim/akım şiddeti oranında birim volt/amper kullanılırsa direnç birimi ohm olur. Ohm Q sembolü ile de gösterilebilir.

Bir devredeki gerilim ile akım şiddeti arasında doğru orantı vardır. Gerilim ile akım şiddeti arasındaki ilişki yandaki grafik ile de ifade edilebilir.

Elektriksel direnç, bir devredeki ampullerin seri ve paralel bağlandığı durumlardaki parlaklık farklılığının sebeplerinden biridir. Aşağıdaki durumları inceleyerek bunu daha iyi anlamaya çalışalım.

1. devrede bulunan ampulün yanına 2 ve 3. devrelerdeki gibi seri bağlı özdeş ampuller eklendikçe devrenin toplam elektriksel direnci (eş değer direnç) artar. Elektriksel direncin artması, ampullerden daha az akım geçmesine sebep olur. Dolayısıyla lambalardan en parlak yanan, 1. devredeki lambadır. Toplam elektriksel direnci en fazla olan 3. devrede ise ampulün parlaklığı en azdır.

1. devrede bulunan ampule 2 ve 3. devrelerdeki gibi paralel bağlı özdeş ampuller eklendikçe devrenin elektriksel direnci (eş değer direnç) azalır. Bu durumda, pilden çıkan akımın artmasına karşın ampullerin bulunduğu kollara ayrılan akımlar aynı olduğu için 1, 2 ve 3. devredeki ampuller aynı parlaklıkta yanar. Bir ampule özdeş ampuller paralel bağlandığında ampul parlaklığı değişmez.

Paralel bağlı devrelerde, toplam elektriksel direnç azalıp seri bağlı devrelerde toplam elektriksel direnç arttığı için ampuller paralel bağlandığında seri bağlanmaya oranla daha parlak yanar.

Aydınlatma aracı olarak günlük hayatımızda kullandığımız bir çok araç vardır. Bunlardan bir tanesini tasarlayabilmek için aşağıdaki “Fen Atölyesi” etkinliğini yapalım.

Araç Tasarlayalım

Kitabımızın XII. sayfasında yer alan bilimsel araştırma ve mühendislik tasarım süreçlerini okuyalım.

Daha sonra kitabımızın 210. sayfasındaki etkinlikte özgün bir aydınlatma aracı tasarlayalım.

  • Cevap:

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Çözümleri Aydın Yayınları Sayfa 200-201  ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!