Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları

7. Sınıf Aydın Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 173-174

7. Sınıf Aydın Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 173-174 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Sayfa 173-174

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Çözümleri Sayfa 173

Cansız olan varlıklardan rüzgâr, su gibi etmen ler de polenlerin uçuşup başka yerlere taşınması nı sağlar. Bu olaylar tozlaşmayı sağlayan örnekler olarak verilebilir.

Dişicik tepesine gelen polenler burada tepeciğin nemli olmasından dolayı çatlar. Polenler, polen tüpü adı verilen bir borucuk oluşturur. Polenler bu borucuktan geçerek yumurtalık içindeki yumurta hücresi ile birleşir. Bu olaya döllenme adı verilir. Döllenen yumurtaya da zigot .
embriyo gelişir. Daha sonra, embriyonun etrafı sert bir kabukla çevrilerek tohum gelir. Bu tohum içerisinde embriyo ve yeni bir bitkinin oluşması sürecinde kullanacağı besin bulunur. Tohumu, tohum kabuğu sarar. Tohumla birlikte yumurtalıkta besin birikirse meyve meydana gelir. Meyve tohumu sardığı için korur, aynı zamanda tohumun dağıtılmasını sağlar.

Tohumların Yayılma Yolları

Tohumlar, uygun olmayan şartlarda uyku hâlindedir humlar şekil, büyüklük ve renk olarak farklılık gösterir ken aynı zamanda canlılığını koruma süresi olarak da değişkendir.

Bazı meyvelerin bir tane tohumu varken bazılarında ise birden çok sayıda tohum içerir. Örneğin, domates te çok fazla sayıda tohum varken erikte bir tane tohum vardır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Çözümleri Sayfa 174

Tohumda daha önceki yıllarda öğrendiğimiz karbonhidrat, protein ve yağ depo edilir ancak bu besinlerin miktarı bitki türlerine göre değişkenlik gösterir. Ayçiçeğinde yağ, bezelyede protein ve buğdayda karbonhidrat oranının daha fazla olması buna örnek olarak verilebilir.

Birçok bitki ekonomik olarak çok önemli yere sahiptir. Yapay boyaların yapımında, ilaç sanayisinde ve doğal ilaçların yapımında bitkilerden yararlanılır. Örneğin, zeytin ve ayçiçeğinden sıvı yağ, buğdaydan un ve pamuktan iplik elde edilmektedir.

Tohumlar, yukarıda belirtildiği gibi, besin yönünden zengin olduğu için canlıların enerji kaynağıdır. Çeşitli etkilerle tohumlar farklı yerlere taşınır. Böylece farklı yerlere taşınan tohumlar, yetiştiği yerlerde yaşayan canlılar için bir besin kaynağı olmaktadır. Tohumun dağılmasını sağlayan etmenleri şu şekilde örneklendirebiliriz.

Yandaki görselde haşhaş bitkisinin tohumlarını görüyorsunuz. Rüzgâr sayesinde bu tohumlar çok uzaklara dağılabilmektedir. Karahindiba bitkisinin tohumlarının yayılması da yine aynı şekilde gerçekleşebilir.

Yandaki görselde Hindistan cevizini görüyorsunuz. Hindistan cevizi gibi suda yaşayan nilüfer bitkisinin tohumları da su ile taşınarak uzak yerlere dağılabilir.

Bazı bitki tohumları, meyve kabuklarının kurumasının ardından patlar ve çevre ye yayılır. Bezelye ve sardunya gibi bitkilerin tohumları buna örnek olarak verilebilir.

Taşıdıkları çengel ve diken benzeri yapılarıyla insanlara veya hayvanlara takılan bitki tohumları çok uzak yerlere taşınabilir. Aynı zamanda çilek, böğürtlen gibi bitkilerin tohumları yenildikten sonra hayvanların veya insanların dışkıları ile yine uzak yerlere taşınabilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Çözümleri Aydın Yayınları Sayfa 173-174  ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!