
7. Sınıf Aydın Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 134-135-136-137-138


7. Sınıf Aydın Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 134-135-136-137-138 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Sayfa 134-135-136-137-138
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Çözümleri Sayfa 134
Ayna Çeşitleri
Aynalar, yansıtıcı yüzeylerin şekillerine göre gruplandırılır.
Yansıtıcı yüzeyi düz olan aynalara düzlem (düz) ayna denir. Düz aynaları, günlük hayatımızın birçok alanında kullanırız. Binalarda, evlerde, projeksiyon makinelerinde, arabaların dikiz aynalarında, marketler de, mağazalarda, kuaförlerde ve periskoplarda düz aynaları kullanırız.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Çözümleri Sayfa 135
Yansıtıcı yüzeyi çukur olan aynalara çukur ayna denir. Çukur aynaları; makyaj aynalarında, otomobil farlarında, pilli fenerlerde, ışıldaklarda, teleskoplarda ve dişçilerin kullandığı aletlerde kullanırız.
Yansıtıcı yüzeyi tümsek olan aynalara tümsek ayna denir. Tümsek aynaları ise yol kavşaklarında, oto mobillerin yan aynalarında, araçların altını kontrol etmede ve mağazalarda kullanırız.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Çözümleri Sayfa 136
Düz aynalarda oluşan görüntünün özellikleri için ne söyleyebilirsiniz? Bu konuyu sınıfta arkadaşlarınızla tartışıp aşağıdaki etkinliği yapınız.
Etkinlik Yapalım
Düz Aynada Görüntü Oluşumu
Mumu yakarak düz aynadan belli bir uzaklığa koyalım.
Mumun aynadaki görüntüsünü inceleyelim.
Önce mumun, daha sonra düz aynadaki mumun görüntüsünün boyunu karşılaştıralım.
Mumu farklı uzaklıklara getirerek ölçümlerimizi tekrarlayalım.
Analiz
— Düz aynada oluşan görüntünün boyu ile cismin boyu arasındaki ilişki nedir?
- Cevap: Aynada oluşan görüntü ile cismin boyu eşittir.
— Mum ile ayna ve mumun görüntüsü ile ayna arasındaki mesafe için ne söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Görüntü doğru orantılıdır. Eşittir.
— Aynada oluşan mumun görüntüsü düz müdür, ters midir? Neden?
- Cevap: Görüntü düzdür. Bunun nedeni sanal olduğu içindir.
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Çözümleri Sayfa 137
Düz aynalara yansıttığımız yazılar da bazı harfler ters görünür. Ambulansların önündeki “AMBULANS” yazısının “SMAJUaMA” şeklinde yazılmasının sebebi öndeki araçlar dikiz aynasından baktığında yazıyı düzgün bir şekilde görüp ambulansa yol vermelerini sağlamaktır. Böylece kurallara ve kanunlara uyarak birisinin hayatının kurtarılmasına zaman anlamında yardım edilmiş olunur.
Düz aynalarda görüntünün nasıl oluştuğunu ve özelliklerini öğrendiniz. Peki, küresel aynalarda görüntü nasıl oluşur? Bu konuda tahminlerde bulunup aşağıdaki etkinliği yapınız.
- Cevap: Küresel aynalar iki çeşittir. İlki çukur aynadır. Çukur ayna görüntü gerçek, ter ve cisim ile boyutuna eşittir. İkincisi ise tümsek aynadır. Tümsek ayna görüntü düz, sanal ve cismin gerçek boyutundan küçük görünmektedir.
Etkinlik Yapalım
Araç ve Gereç
➢ Kalem
➢ Makas
➢ El feneri
➢ Plastik kalın dişli tarak
➢ Çukur ayna
➢ Tümsek ayna
➢ Oyun hamuru
Küresel Aynalarda Görüntü Oluşumu
Kalemi, çukur ve tümsek aynaların önüne koyarak oluşan görüntüleri inceleyelim.
Kalemi, çukur ve tümsek aynalara yaklaştırıp uzaklaştırdığımızda oluşan görüntüleri inceleyelim.
Aynalarda oluşan görüntüleri büyük – küçük, düz – ters olmaları bakımından karşılaştıralım.
- Cevap: Bir aynada görüntü bulunabilmesi için cisimden aynaya en az iki ışın gönderilir. Gönderilen bu iki ışın aynada yansıdıktan sonra ya yansıyan ışınlar ya da yansıyan ışınların uzantıları kesişir. Bu kesişen noktada cismin görüntüsü oluşur. Eğer ışınların kendisi kesişirse gerçek görüntü, uzantıları kesişirse sanal görüntü elde edilir. Görüntülerin büyüklüğü cismin aynaya uzaklığına göre değişir. Cismin ve görüntünün boyları, aynaya uzaklıklarıyla orantılı olur.
Küresel Aynalarda Görüntü Oluşumu
➜ Kalemi, çukur ve tümsek aynaların önüne koyarak oluşan görüntüleri inceleyelim.
➜ Kalemi, çukur ve tümsek aynalara yaklaştırıp uzaklaştırdığımızda oluşan görüntüleri inceleyelim.
➜ Aynalarda oluşan görüntüleri büyük – küçük, düz – ters olmaları bakımından karşılaştıralım.
Tarağı, oyun hamuru ile zemine sabitleyelim.
➜ El fenerinin ışığını açıp taraktan geçirerek paralel ışık demetleri elde edelim.
➜ Paralel ışık demetlerini, çukur ve tümsek aynalara gönderip ışığın aynadaki yansımasını ve ışıkların toplandıkları ya da dağıldıkları noktaları bulmaya çalışalım. Analiz
Çukur ve tümsek aynalar ışık demetini nasıl yansıttı? Bu yansımayı, defterinize çizip arkadaşlarınızın çizdikleriyle karşılaştırınız. Çukur ve tümsek aynalarda kalemin görüntüsünün özellikleri nasıldır?
- Cevap:
➜ Tümsek aynada kalem küçük ve düz görünür. Çukur aynada ise büyük ve düz görüntü de oluşabilir, küçük ve ters görüntü de. Çukur ayna, kaşığın iç yüzüne benzer. Yansıtıcı yüzeyi çukur olan aynalara denir. Genellikle otomobil farlarında, el fenerlerinde ve teleskopta ayrıca diş hekimlerinin kullandığı aynalardır.
Çukur aynanın özellikleri
➜ Çukur aynada cismin aynaya olan uzaklığına göre görüntü değişir.
➜ Büyük ve düz görüntü de oluşabilir.
➜ Küçük ve ters görüntü de oluşabilir.
Tümsek ayna, yansıtıcı yüzeyi tümsek olan aynalara denir. Metal kaşığın dış yüzeyine benzer, arabaların dikiz aynalarında arabaların altlarını incelemek için kullanılır.
Tümsek aynanın özelliği
➜ Cisim nerede olursa olsun görüntüsü küçük ve düzdür.
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Çözümleri Sayfa 138
Çukur aynaya paralel gelen ışınlar, aynada yansıdıktan sonra bir noktada toplanır. Çukur aynada yansıyan ışınların toplandığı bu noktaya odak noktası denir. Yandaki görselde çukur aynaya gelen ışınların izlediği yol verilmiştir.
Çukur aynalarda bir cismin görüntüsünün özellikleri, cismin aynaya olan uzaklığına göre değişebilir. Cismin görüntüsü ters ve küçük, ters ve cismin boyu ile aynı, ters ve büyük, düz ve cismin boyundan daha büyük olabilir.
Tümsek aynaya paralel gelen ışınlar, aynada yansıdıktan sonra aynanın arkasındaki bir noktadan çıkıyormuş gibi birbirinden uzaklaşarak yansır. Yandaki görselde tümsek aynaya gelen ışınların izlediği yol verilmiştir.
Tümsek aynaların oluşturduğu görüntü düz ve cisimlerden küçük olur.
Eğlence merkezlerindeki kahkaha aynaları insanları uzun ve zayıf, kısa ve şişman ya da yarısı kısa, yarısı uzun gösterir. Bunun sebebi, kahkaha aynalarının çukur, tümsek ve düz yüzeylerinin belli bir kura la bağlı olmaksızın bir araya getirilmesidir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Çözümleri Aydın Yayınları Sayfa 134-135-136-137-138 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.