7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Serhat Şehri Edirne’ye Seyahat Cevapları
7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Serhat Şehri Edirne’ye Seyahat Cevapları
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Ders Kitabı Ada Yayınları 3. Ünite Türk Tarihinde Yolculuk Sayfa 74, 75, 76, 77 Serhat Şehri Edirne’ye Seyahat Etkinlik Soruları ve Cevapları
Serhat Şehri Edirne’ye Seyahat
7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 74 Cevabı
Yaşadığınız ilde hangi tarihi eserler bulunmaktadır?
- Cevap: İlden ile farklılık gösterebilen bir soru, ancak cevap olarak şunu verebiliriz; Yaşadığım ilde Türk Kültürünü yansıtan camiler, çeşmeler, kervansaraylar, medreseler ve türbeler bulunmaktadır.
Yukarıdaki fotoğraflar incelediğinde Edirne’de zaman içinde değişen ve değişmeyen unsurlar olmuştur?
- Cevap: İnsanların kılık kıyafeti, gelişen teknoloji ile beraber kullanılan arabalar, bazı binalar değişime uğramıştır. Selimiye Cami, etrafı, bahçesi, duvarları çok fazla değişikliğe uğramamıştır.
Yandaki minyatürü inceleyerek Kanuni zamanında hangi hayvanların avlandığını söyleyiniz.
- Cevap: Ceylan domuz bıldırcın geyik
7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 75 Cevabı
Yukarıdaki maniye göre Edirne’nin camileri neleriyle meşhurdur?
- Cevap:
- Selimiye’nin yapısı
Üç Şerefeli’nin kapısı
Eski Cami’nin yazısı
Muradiye’nin sinisi
Bayezid’in çinisi
Yaşadığınız yerde yakın zamanda yapılan bir cami ile Edirne’deki Osmanlı Döneminde yapılan camileri değişim ve süreklilik açısından karşılaştırınız.
- Cevap: Günümüzdekiler daha farklı malzemeden yapılmışlardır. Bunun yanında mimari anlamda da değişiklikler vardır. Günümüzde kullanılan çimento kerpiç gibi malzemeler geçmişte kullanılmamaktaydı o dönemde kullanılan taşlar günümüze kadar sağlam olarak gelmelerini sağlamıştır.
7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 76 Cevabı
Edirne’de kapalı çarşı, bedesten gibi yapıların bulunması şehirde geçmiş dönemlere ait hangi faaliyetlerin yapıldığını göstermektedir?
- Cevap: Edirne’nin hem tarihi bir şehir olduğunu hem de ticaret yapıldığını gösteriyor.
Osmanlılarda Kırkpınar güreşlerinin yapılış amacı askerlerin sürekli antrenmanlı ve eğitimli olmasını sağlamaktı. Türklerin savaş eğitimi amacıyla yaptığı diğer sporlar hangileri olabilir? Niçin?
- Cevap: Okçuluk, Cirit, Avcılık, Bilek Güreşi
7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 77 Cevabı
Yukarıdaki metne göre Osmanlı Döneminde zihinsel hastalara nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyordu?
- Cevap: Müzik, ezgiler, güzel bahçe ve havuz manzaraları içindeki sakin ortamlarda şifa verirlermiş. Bu müzik tedavileri şu şekilde olurmuş: biri neyzen, biri kemancı, biri musikârcı, biri santurcu, biri çengi, biri çenk santurcu, biri udcu olup haftada üç kez gelerek hastalara ve delilere musiki faslı ederlermiş.
Edirne’de Osmanlı Döneminden kalan eserler dikkate alındığında hangi eserlerin günümüzde işlevini yitirdiği, hangilerinin ise işlevine devam ettiğini söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Selimiye Cami, Tren İstasyonu, Karaağaç Bölgesi hala işlevlerine devam etmektedir. Bazı hamamlar ve camiler ise kapatılmıştır.