7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Mustafa Kemal ve İletişim Cevapları
7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Mustafa Kemal ve İletişim Cevapları
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Ders Kitabı Ada Yayınları 1. Ünite İletişim ve İnsan İlişkileri Sayfa 26, 27 Mustafa Kemal ve İletişim Etkinlik Soruları ve Cevapları
Mustafa Kemal ve İletişim
7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 26 Cevabı
BİRAZ DÜŞÜNELİM
Millî Mücadele’yi Samsun’a ayak basarak başlatan Mustafa Kemal, memleketin durumunu milletine duyurmak için hangi iletişim araçlarını kullanmış olabilir?
- Cevap: Telgraf gazete ve ulaklardan oluşan bir iletişim ağını kullanmış olabilir.
27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelen Mustafa Kemal’in burayı Kurtuluş Savaşı’nın merkezi seçmesiyle Ankara’nın iletişim bakımından hangi özelliği öne çıkmıştır? Haritadan da yararlanarak açıklayınız.
- Cevap: Ankara stratejik olarak büyük önem kazanmıştır. Artık savaşın gidişi Ankara’dan kontrol edilecektir. Ankara yeni kurulacak devletin merkezi olarak çalışmaya başlayacak gelecekte de başkent olacaktır.
Yukarıdaki metin ve fotoğraflardan yararlanarak Atatürk’ün neden yurt gezilerine çıkıp halkla bire bir görüşmeler yaptığını söyleyiniz.
- Cevap: Çünkü halkı yapılacak vatan savunması için ikna etmeye destek olmaya çağırmaktaydı. Mustafa Kemal halkı bu zor günlerde birlik haline getirmeye çalışmaktaydı. Bunun için Anadoluyu adım adım gezmekte ve de gittiği yerde halkla toplantılar yapmaktaydı.
7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 27 Cevabı
Mustafa Kemal’in birçok gazete, haber ajansı gibi kitle iletişim araçlarının kurulmasına öncelik vermesinin nedenleri ne olabilir?
- Cevap: Hem mücadele yıllarındaki istihbarat ve haber akışını düzenlemek hem de halkın moralini yüksek tutmak için. Bir ülkede kitle iletişim araçları ne kadar fazla ve de özgür bir ortamda çalışırlarsa halkın aydınlanması ve de olaylardan haberdar olması da o derece iyi olacaktır.
Mustafa Kemal’in önderliğinde kurulan Anadolu Ajansı, günümüzde iletişime sağladığı katkı bakımından hangi düzeydedir? Araştırınız.
- Cevap: Anadolu Ajansı ülkenin herhangi bir yerinde yaşanan bir olayı takip ederek bunu ülkedeki bütün halka ulaştırmaktadır. Böylece halk bilgilendirilmiş olmaktadır.
Yukarıdaki sözden yararlanarak Atatürk’ün, basın ve kamuoyu arasındaki ilişki ile ilgili düşüncelerini açıklayınız.
- Cevap: Basın ve kamuoyu olmazsa o ülkede sivil dernekler ve de özgür düşünce gelişemez. Demokrasinin önemli bir gereği olan kamuoyu halkı ilgilendiren her türlü konuda gerekli farkındalığı yaratır ve halkın daha huzurlu ve özgür bir ortamda yaşaması için imkanlar sağlar.
Halide Edip Adıvar’ın Kurtuluş Savaşı yıllarında Türk halkının bilgilenmesi konusundaki rolünü açıklayınız.
- Cevap: Halide Edip Adıvar Kurtuluş Savaşında gönüllü olarak Anadolu’ya geçmiş yazdıklarıyla tanık olduklarını aktarmasıyla o gün adına insanlarımızı bilinçlendirmiştir. Hatta onbaşı rütbesi bile almıştır.