“6. Sınıf Türkçe Çalışma Fasikülü 2. Ünite Cevapları Sayfa 29” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Türkçe Çalışma Fasikülü 2. Ünite Cevapları Sayfa 29

81, 82 ve 83. soruları aşağıdaki metinden hareketle cevaplayınız. VİRANE KÖY Ülkenin birinde çalışkan ve bir o kadar da tevazu sahibi bir başvezir vardı. Sultan bu vezirine büyük hürmet gösterirdi. Fakat zamanla diğer vezirler bu durumdan rahatsızlık duymaya başladılar. Onun hakkında asılsız dedikodular çıkarıp sultan ile arasını açtılar. Öyle ki sultan gün geldi başvezirini görevinden azletti. Fakat devlete büyük hizmetleri olan bu vezirin ahir ömründe rahat etmesini de istiyordu. Vezirinden şöyle toprağı bereketli, dört başı mamur bir belde beğenmesini istedi. “Beğendiğin yeri sana bağışlayacağım.” dedi. Veziri bu teklif karşısında sevindi fakat sultandan virane bir köy talebinde bulundu. “Köyde hem oturayım hem de orayı imar edeyim, ahir ömrümde köşeye atılmış, iş görmez biri olmak istemem.” dedi. Vezirin bu isteğini kabul eden sultan, ülkenin dört bir yanını aradı fakat vezirin arzu ettiği şekilde virane bir köy, bir belde bulamadı. En sonunda yaptığı büyük hatayı anladı. Başveziri zaten görevini hakkıyla yapmış, gecesini gündüzüne katarak ülkesi ve sultanı için çalışmıştı. 81. Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız. a) Sultan, başvezirine niçin hürmet gösterirdi?
  • Cevap: Çalışkan ve tevazu sahibi bir insan olduğu için hürmet gösteriyor.
b) Diğer vezirler niçin başvezir hakkında asılsız dedikodu çıkartmıştır?
  • Cevap: Sultanın başvezire hürmet göstermesini kıskandıkları için asılsız dedikodu çıkartıyorlar.
c) Bu dedikodular karşısında sultan ne yapıyor?
  • Cevap: Başveziri görevinden alıyor. Fakat onun son zamanlarında rahat etmesini istediği için ona bir yer bağışlamak istiyor.
82. Bu metinde geçen “gecesini gündüzüne katmak” deyiminin cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır? A) Dışarı süzülen ışıkta, soğuktan donan ayaklarını karla ovmaya çalışan ihtiyarları gördü. B) Dünya kadar işin altına girmekten bir an bile çekinmedi, aralıksız çalışmaya başladı. C) Çocuklar, babalarının anlattığı eski, büyük ve esrarlı ormanı burada bulmaya çalışacaklardı. D) Bu çalışma akşam geç vakte kadar sürüyor, sonra kenardaki çadırlara çekilip yatıyorlar.
  • Cevap: B
83. Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının anlamlarını parçadan hareketle tahmin ediniz. Daha sonra tahminlerinizi sözlük anlamlarıyla karşılaştırınız.
  • Cevap: 

6. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Çalışma Fasikülü 2. Ünite Cevapları Sayfa 29 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.