Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 70 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70

Hz. Ali Dönemi (656-661)

Cesaretiyle tanınan Hz. Ali, Hz. Muhammed’in (s.a.v) amcası olan Ebu Talip’in oğludur. Hz. Muhammed’in (s.a.v) yanında yetişmiş, onun eğitiminden geçmiştir. Hz. Osman’ın şehit edilmesinden sonra ortaya çıkan iç karışıklıklar bu dönem fetihlerini durdurmuştur. Emevi soyundan gelenler Hz. Ali’nin halifeliğini tanımadılar. Ortaya çıkan bu karışıklıklar ve kavgalar sonucu Hz. Ali şehit edildi. İslam’ın en parlak dönemlerinden Dört Halife Dönemi de böylece sona ermiş oldu.

Emeviler Dönemi (661-750)

Ümeyye oğullarından Şam valisi Muaviye tarafından merkez Şam olmak üzere Emevi Devleti kuruldu. Emevilerle birlikte Halifelik babadan oğula geçerek saltanata dönüştü. Emeviler Dönemi’nde çok hızlı fetihler gerçekleşti. Atlas Okyanusu’ndan Türkistan’a kadar geniş bir alan fethedildi. Anadolu ve Kafkasya’ya seferler düzenlendi. Bizans İmparatorluğu’nun başkenti olan İstanbul’u kuşatmalarına rağmen alamadılar. Emeviler, Tarık Bin Ziyad komutasında Cebeli Tarık Boğazı’nı geçip İspanya’yı fethetti ve bölgede Endülüs Emevi Devleti’ni kurdular. (756-1031) Emeviler, kendilerini üstün görüp aşırı Arap milliyetçisi bir politika izliyorlardı. Arap olmayan Müslümanları Mevali (azatlı köle) olarak görüyorlardı. Onların bu anlayışları Türklerin Müslüman olmasını geciktirmiş ve devletin yıkılmasını hızlandırmıştır. Bu dönemde ilk İslam parası basılmış, Arapça resmi dil olarak kabul edilmiştir.

Abbasiler Dönemi (750-1258)

Emevi Devleti’nin yıkılmasıyla Hz. Muhammed (s.a.v)’in amcası Abbas’ın soyundan gelen Ebu’l Abbas Abdullah Bağdat’ta Abbasi Devleti’ni kurdu. Devletin en parlak zamanı Harun Reşid Dönemidir. Abbasilerin, Emevilerin aksine Arap milliyetçiliği yapmamaları, Türkler dâhil birçok milletin Müslüman olmasını sağlamıştır. Abbasilerin Çinlilerle yaptığı Talas Savaşı’nda Türklerin Abbasileri desteklemeleri, Türklerin Müslüman olmasını hızlandıran bir gelişme olmuştur. Türkler, askerî yeteneklerinden dolayı Abbasi ordusunda önemli görevler üstlenmişlerdir. Abbasiler, Türklere özel olarak “Samarra” adlı şehri kurmuştur. Ayrıca sınır güvenliğini Türklerin sağlaması için de “Avasım” adlı sınır şehirlerini kurmuşlardır. Abbasiler Dönemi’nde eğitim, bilim, kültür ve sanata önem verilmiş, çeşitli şehirlerde medreseler, kütüphaneler yapılmış, mimari eserler ortaya konmuştur. Bir bilim merkezi olan Beytül Hikme Bağdat’ta bu dönemde kurulmuştur. Beytül Hikme, zamanın en büyük bilimsel araştırma ve tercüme merkezidir. Buradan Harezmi, Kindi gibi birçok bilim insanı ve düşünür yetişmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

6. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 70 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!