6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 69 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69
Hz. Muhammed’in (s.a.v) vefatından sonra devletin ileri gelenleri Müslümanların yönetimi için devlet başkanı (Halife) seçilmesi konusunda görüş birliğine vardı. Hz. Muhammed’den (s.a.v) sonra şûrâ ile işbaşına gelen Dört Halife Dönemi böylece başlamış oldu.
Bunu Duydunuz mu?
Şûra nedir?
Sözlükte “bir alanla ilgili olarak oluşturulan danışma kurulu” olarak geçen “Şûra” kelimesi herhangi bir konuda karar alınmadan önce, yetkili kişilerin görüşünü alma, danışma, istişare demektir. Kur’an-ı Kerim, istişarenin önemini açık bir şekilde vurgulamış aynı zamanda Hz. Muhammed’e (s.a.v) istişare etmeyi emretmiştir. Nitekim Hz. Muhammed’in (s.a.v), sadece kendi görüşüyle amel etmediği, gerektiğinde ashâbıyla istişare ettiği, uygulamalarından anlaşılmaktadır. Müslüman olduktan sonra İslam dünyasının liderliğini üstlenen Türkler de devlet işlerini danışma yoluyla yürütme geleneklerini İslam’daki bu ilkeyle kaynaştırarak devam ettirmişlerdir.
Hz. Ebu Bekir Dönemi (632-634)
Hz. Muhammed (s.a.v) ile olan ilişkilerindeki sadakatinden dolayı “sıddık” unvanını alan Hz. Ebu Bekir ilk halifedir. Hz. Muhammed’in (s.a.v) vefatından sonra Müslümanlar arasında yaşanan iç karışıklıkları bastırmış, birlik ve beraberliği sağlayarak devlet otoritesini yeniden tesis etmiştir. Kur’an-ı Kerim’i kitap hâline getirmiştir. İslamiyet ilk kez Arap Yarımadası dışında yayılmaya başlamıştır.
Hz. Ömer Dönemi (634-644)
Hz. Ömer adaletli yönetimiyle meşhurdur. Devlette idari teşkilatlanmaya gitmiştir. Divan teşkilatını kurmuştur. Devletin geniş sınırlara ulaşmasından dolayı da illere valiler ve kadılar atamıştır. Beytül- mal adı verilen devlet hazinesi oluşturulmuştur. İlk kez düzenli bir ordu kurulmuştur. Hicri takvim bu dönemde oluşturulmuştur. Arabistan dışında Suriye, Filistin, Mısır, İran’ı fethedip buralarda Müslümanlığın yayılmasını sağlamıştır.
Hz. Osman Dönemi (644-656)
Merhametiyle tanınan Hz. Osman Dönemi’nde fetihler devam etmiş; Kıbrıs, Libya, Tunus ve Horasan fethedilmiştir. İslamiyet’in geniş sınırlara yayılması, Kur’an-ı Kerim’in çoğaltılması ihtiyacını doğurmuştur. Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla Kur’an-ı Kerim çoğaltılarak bu bölgelere gönderilmiştir. Ayrıca ilk donanma kurulmuş, fetihlere de devam edilmiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
6. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 69 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.