Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107

Dünya, merkezinden geçtiği varsayılan bir eksen etrafında batıdan doğuya doğru döner. Bu eksenin kuzeyinden ve güneyinden Dünya’yı deldiği düşünülen noktalarına kutup noktalan adı verilir. Kuzeydekine Kuzey Kutup Noktası, güneydekine de Güney Kutup Noktası denir. Kuzey ve Güney kutup noktalarına eşit uzaklıkta olan noktaların birleştirilmesiyle elde edilen çembere Ekvator denir. Ekvator, Dünya’yı Kuzey Yarım Küre ve Güney Yarım Küre olmak üzere iki eşit parçaya böler. Ekvatora paralel olarak birer derecelik açılarla geçirilen çemberlere paralel denir. Ekvatorun kuzeyinde 90, güneyinde 90 olmak üzere 180 paralel vardır. Ekvator başlangıç paralelidir (0°) ve Ekvator’dan uzaklaştıkça paralel dereceleri büyür. Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe Dünya’nın şeklinden dolayı paralellerin boyları kısalır ve kutuplarda nokta halini alır. Ardışık iki paralel arası mesafe Dünya’nın her yerinde 111 km’dir.

İki kutup noktası arasında uzanarak paralelleri dik kesen yarım çemberlere meridyen denir. Başlangıç meridyeni, İngiltere’nin başkenti Londra yakınlarındaki Greenwich (Griniç) gözlemevi üzerinden geçen meridyendir ve 0° ile gösterilir. Başlangıç meridyeninin doğusuna Doğu Yarım Küre, batısına Batı Yarım Küre denir. Doğu Yarım Küre’de 180 ve Batı Yarım Küre’de 180 olmak üzere toplam 360 meridyen yayı vardır. Başlangıç meridyeninden uzaklaştıkça meridyen dereceleri büyür. Ekvator’da meridyenler arasında 111 km mesafe vardır. Ancak bu mesafe kutuplara gidildikçe azalır. Meridyenler yerel saat hesaplamasında da kullanılır ve her iki meridyen arasındaki zaman farkı 4 dakikadır.

Türkiye’nin Coğrafi Konumu

Evimize ilk kez gelecek olan arkadaşımıza evimizin hangi caddede, hangi sokakta olduğunu hatta yanındaki okulu, camiyi, marketi vb. yerleri söyleyerek yerini tarif ederiz. Evimizin bulunduğu yer gibi ülkelerin de dünya üzerinde bulunduğu bir konum vardır. Ülkelerin dünya üzerinde bulunduğu konum da o ülkenin coğrafi konumudur. Coğrafi konum, mutlak konum ve göreceli konum şeklinde ifade edilir.

Mutlak konum; bir yerin paraleller ve meridyenler ile ifade edilebilen yani ekvatora ve başlangıç meridyenine göre belirlenen konumudur. Ülkemiz 36°-42° kuzey paralelleri ile 26°-45° doğu meridyenleri arasında yer alır. Diğer bir ifadeyle Türkiye, ekvatorun kuzeyinde ve başlangıç meridyeninin doğusunda yer almaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 107 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!