“6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 166 Meb Yayınları (1. Kitap)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (1. Kitap) Sayfa 166

Birinci Beylikler Dönemi Saltuklular (1072-1202)

Saltuk Bey tarafından Erzurum ve çevresinde kurulmuştur. Saltuklular kale, cami, türbe, hamam, kervansaray gibi birçok mimari eser inşa etmiş ve bölgenin Türkleşmesinde önemli katkılarda bulunmuşlardır. Kale Cami, Tepsi Minare, Erzurum Üç Kümbetler (Görsel 3.69), Ulu Cami, Mama Hatun Külliyesi, İki Kümbetler Sal- tuklulardan günümüze ulaşan eserlerdendir.

Çaka Beyliği (1081-1093)

İzmir ve çevresinde Çaka Bey tarafından kurulmuştur. İlk Türk denizcisi olarak bilinen Çaka Bey’in Anadolu’nun Türk yurdu hâline gelmesindeki en önemli rolü, Doğu Roma İmparatorluğuna karşı yapmış olduğu fetihleridir. Çaka Bey, o dönemin en modern savaş gemileriyle bir donanma oluşturmuştur. Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş yılı olan 1081, Türk Deniz Kuvvetlerinin kuruluş yılı olarak kabul edilmektedir.

Artuklular (1102-1409)

Artuklular; Hasankeyf, Mardin, Harput ve çevresinde kurulmuştur. Artuklular Dönemi’nde ticari hayatı canlı tutmak ve halkın ihtiyaçlarını karşılamak için birçok mimari eser yaptırılmıştır. Örneğin, Malabadi Köprüsü, Mardin’deki Zinciriye Külliyesi ve Hatuniye Medresesi Artuklulardan günümüze kalan eserlerdendir. Malabadi Köprüsü dünyanın en büyük ve en uzun taş kemerli köprüsüdür. Bu eser UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer almaktadır (Görsel 3.70).

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı (1. Kitap) Sayfa 166 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.