![](/wp-content/uploads/2022/11/soru-sor-uygulama.gif)
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 87
![](/wp-content/uploads/2024/08/6-sinif-sosyal-bilgiler-ders-kitabi-cevaplari-evos-yayinlari-sayfa-87.jpeg)
![](/wp-content/uploads/2022/11/soru-sor-uygulama.gif)
“6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 87 Evos Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 87
Şimdi de Baharat Yolu’nu kullanan bir tüccarı dinleyelim.
Kalküta’da yaşayan Hindistanlı Müslüman bir tüccarım. Atalarım çok uzun süredir Hindistan ile Mısır arasında Baharat Yolu’nu kullanarak ticaret yapmaktadır. Hindistan, baharatlarının çeşitliliği ile ünlüdür (Görsel 2.80). Bu nedenle baharat ticaretinin yaygın olduğu bu yola Baharat Yolu adı verilmiştir. Köylülerden topladığım karanfil, tarçın, zencefil gibi daha pek çok baharatı anlaştığım bir kaptanın gemisine yükledim. Ayrıca inci, mercan, fil dişi, elmas gibi değerli süs eşyaları aldım. Mısır’a ulaştığımda Akdeniz’de ticaret yapan Venedikli tüccarlara mallarımı satmak istiyorum. Rüzgârın da kuvvetli esmesiyle Umman Denizi’ni geçerek iki haftada Aden’e ulaştım. Burada bizim gibi çok sayıda tüccarı taşıyan gemi limana demirlemiş. Bu gemilerden bazıları yolda Portekizlilerin saldırısına uğrayarak hasar almış. Vas- co da Gamanın (Vasko dö Gama) 1498’de Hindistan’a gelmesiyle Portekizliler, Hint Okyanusu’nda bizim için büyük bir tehlike hâlini aldı. Böyle giderse bölge ticareti onların kontrolüne geçecek. On yıl önce (1517) Osmanlı Hükümdarı Yavuz Sultan Selim Memlükleri yenerek Mısır’a ve Kızıldeniz’e hâkim oldu. Artık Memlüklerin bölgeden çıkaramadığı Portekizlilerle Osmanlı Devleti mücadele ediyor.
İpek ve Baharat yolları sayesinde Asya ve Avrupa’da yaşayan halklar arasında kültürel etkileşim oldu. Farklı milletlerden tüccarlar ticaret yaparken kendi kültürlerini gittikleri yerlere taşıdılar. Ticaret yaptıkları yerlerin kültürlerinden de etkilenerek ülkelerine bu kültürel özellikleri taşıdılar. Örneğin Haçlı Seferleri Akdeniz ticaretini canlandırdı. Avrupalılar kâğıt, matbaa, barut ve pusulayı Müslüman- lardan öğrendi. Böylece 16. yüzyılda Avrupa’da büyük bir kültürel ilerleme gerçekleşti. Pusulayı öğrenerek geliştiren Avrupalı kâşifler, coğrafi keşifler sonucunda yeni kıtalar, ırklar, bitki ve hayvan türleri keşfetti.
Hindistan’dan gelen mallar ve özellikle baharat Avrupa’da büyük talep görüyordu. Avrupa’da baharatın yemeklerde kullanılmasıyla yemek kültüründe değişiklikler oldu. Baharatların ilaç yapımında kullanılmasıyla tıp alanında önemli gelişmeler yaşandı. Yemen’den ve Afrika’dan getirilen kahve; önce Osmanlı Devleti’nde, daha sonra Avrupa’da büyük bir beğeniyle tüketilmeye başlandı.
Etkinlik Zamanı
Soru: İpek ve Baharat yollarının toplumlar arası siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkilerdeki rollerini örneklerle açıklayınız. Bunun için aşağıdaki tablodan yararlanınız.
- Cevap:
İPEK YOLU
Siyasi İlişkilerdeki Rolü: İpek Yolu, Çin ve Orta Asya devletleri arasında diplomatik ilişkileri güçlendirdi.
Kültürel İlişkilerdeki Rolü: Farklı kültürler arasında bilgi, sanat ve din alışverişi yapıldı, Budizm İpek Yolu üzerinden Asya’ya yayıldı.
Ekonomik İlişkilerdeki Rolü: İpek, baharat, değerli taşlar ve kumaşlar gibi ticari malların taşınması ile ekonomik zenginlik sağlandı.
BAHARAT YOLU
Siyasi İlişkilerdeki Rolü: Baharat Yolu, Hint Okyanusu ve Akdeniz’deki devletler arasında deniz ticareti ve siyasi ittifakları güçlendirdi.
Kültürel İlişkilerdeki Rolü: Baharat Yolu, Doğu ve Batı arasında kültürel etkileşime olanak sağladı, yemek kültürleri ve gelenekler paylaşıldı.
Ekonomik İlişkilerdeki Rolü: Baharat ticareti, Hindistan ve Arap Yarımadası’ndaki ekonomileri canlandırdı ve Avrupalı tüccarlar için büyük kazanç sağladı.
6. Sınıf Evos Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 87 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.