6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 85
“6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 85 Evos Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 85
Şimdi ipek ve Baharat yollarının toplumlar arası siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkilerdeki rolünü tarihe bir yolculuk yaparak öğrenelim (Görsel 2.78). Önce İpek Yolu üzerinde bir tüccara kulak verelim.
Ben Göktürk Devletinin merkezi Ötüken’de yaşayan bir tüccarım. Ticaret kervanlarıyla aylar süren yolculuklar yapıyomm. Devletimizin Çin ile yaptığı barış, İpek Yolu ticaretinin yeniden canlanmasını sağladı. Artık rahatça Çin’e giderek istediğimiz ürünleri alıp satabiliyoruz. Develerden oluşan kervanımızla Çin’e gidip yün, deri, koyun, at satıyorum. Altı ay önce yaklaşık elli tüccarla beraber gittiğimiz Çin kentlerinde tüm mallarımızı sattık. Oradan da ipek kumaş, porselen, kâğıt ve mücevherler alarak geri döndük. Aldığım bu mallar içinde en çok talep gören ipek kumaştır. Bu nedenle Çin’den Avmpa’ya uzanan bu yola İpek Yolu denilmiştir. Aldığımız ürünleri satmak için daha büyük bir kervanla batıda, İran’da bulunan Sasani Devleti’ne doğru aylar süren bir yolculuk yaptık. Çöllerle kaph bu yolda zorlu iklim koşullarının yanında birkaç defa haydudarın saldırısına da uğradık. Göktürk askerlerinin koruduğu Kaşgar, Taşkent ve Semerkant gibi şehirlerde mallarımızın bir kısmını satarak buradan gümüş ve bakır eşyalar aldık. Göktürklerin batı kısmını yöneten İstemi Yabgu ticaretin gelişmesine büyük önem veriyor. Bu nedenle yolun güvenliğini sağlamak için elinden geleni yapıyor. Nihayet ulaştığımız Sasani topraklarında elimizde kalan son ipek kumaş ve porseleni de satarak dönüş yoluna koyulduk.
Türk devletleri İpek Yolu’nu kontrol ettikleri dönemlerde ekonomik ve siyasi olarak güçlenmişler, yolun kontrolünü kaybettiklerinde ise zayıflamışlardır. Bu devletlerden I. Göktürk Devleti, İpek Yolu’nun batısının kontrolü için Sa- sanilerle ittifak yaparak Akhun Devleti ile mücadele etmiştir. Bu dönemdeki gelişmeleri İstemi Yabgu’dan dinleyelim.
Akhun Devleti’ne son vererek Sasanilerle komşu olduk. Böylece İpek Yolu’nun batısı iki devletin hâkimiyetine girdi ancak Sasaniler ticaretten daha fazla pay almak istediler. Bu amaçla Türk tüccarlardan daha fazla vergi istediler ve tüccarların ticaretini engellemeye başladılar. Bunun üzerine Sasanilerin batı komşusu ve düşmanı olan Bizans İmparatorluğu’na elçi gönderdim. Böylece siyasi ilişkileri güçlendirdim. Bizans elçisini de otağımda kabul ettim. Bizans elçisi, altın ve gümüşten yapılmış eşyalardaki ustalıktan etkilenerek hayranlığını dile getirdi. Ayrıca ona demir işlediğimiz maden ocaklarını gösterdim. Kendisine bu madenlerde işlediğimiz demiri satmayı önerdim. Böylece hem Sasanilere karşı ittifak yaptım hem de Bizans ile ticarete başladım.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
6. Sınıf Evos Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 85 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.