![](/wp-content/uploads/2022/11/soru-sor-uygulama.gif)
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 71
![](/wp-content/uploads/2024/08/6-sinif-sosyal-bilgiler-ders-kitabi-cevaplari-evos-yayinlari-sayfa-71.jpeg)
![](/wp-content/uploads/2022/10/play-store-uygulama.gif)
“6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 71 Evos Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 71
Etkinlik Zamanı
Soru: Tabloya Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda meydana gelen değişimlere örnekler yazınız.
- Cevap:
Etkinlik Zamanı
Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.
Hükümdar; reayanın can, mal ve namusunu korumakla mükellefti. Birçok resmî belgede reayanın hükümdara Allah’ın bir emaneti olduğu vurgulanmış, bürokrat ve emirlerden onlara karşı adil davranmaları, kendilerinden haksız taleplerde bulunmamaları istenmiştir.
Büyük Selçuklu Devleti’nde nüfusun önemli bir bölümünü konargöçer Türkler meydana getiriyordu. En önemli mal varlıkları koyun ve at sürüleriydi. Deve yetiştiriciliği de önemli yere sahipti.
Ziraatla uğraşan köylüler, gelişmiş bir sulama sistemiyle topraklarını kullanmaktaydı. Bu dönemde zirai üretim artmış, köy ve şehirler büyüyerek ticari hayat gelişmiştir.
Selçuklularda büyük şehirlerde her sokağın belli bir esnaf grubuna tahsis edildiği kapalı mekânlardan oluşan pazarlar bulunmaktaydı. Çinicilik, demir işçiliği, boya sanayisi ve kâğıt imalatı çok gelişmişti. Vakıflar ve hastaneler şehirlerde oldukça yaygındı. Şehirlerde dış ülkelerle ticaret yapan zengin bir tacirler sınıfı ortaya çıkmıştı.
Soru: Türk-İslam devletlerindeki hükümdarların görevleri ile ilk Türk devletlerindeki hükümdarların görevleri arasındaki benzerlikler nelerdir?
- Cevap: Her iki dönemde de hükümdarların temel görevi halkın can, mal ve namusunu korumak ve adaleti sağlamaktır. Halkı koruma ve onlara adil davranma hükümdarın en önemli sorumluluklarındandı.
Soru: Türk-İslam devletlerindeki sosyal hayat ile ilk Türk devletlerindeki sosyal hayat arasındaki benzerlikler ve farklılıklar nelerdir?
- Cevap: Benzerlikler, her iki dönemde de göçebe ve yerleşik hayatın bir arada bulunmasıdır. Farklılık olarak ise Türk-İslam devletlerinde tarım, ticaret ve zanaat faaliyetlerinin daha gelişmiş olması gösterilebilir.
Soru: Metinden hareketle Selçukluların kültürel hayatlarıyla ilgili neler söylenebilir?
- Cevap: Selçuklular, çinicilik, demir işçiliği, kâğıt imalatı gibi zanaat dallarında oldukça gelişmişlerdir. Ayrıca, şehirlerde vakıflar, hastaneler ve pazarlar bulunması kültürel zenginliklerini ve ticari yaşamlarını gösterir.
6. Sınıf Evos Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 71 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.