![](/wp-content/uploads/2022/11/soru-sor-uygulama.gif)
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 68
![](/wp-content/uploads/2024/08/6-sinif-sosyal-bilgiler-ders-kitabi-cevaplari-evos-yayinlari-sayfa-68.jpeg)
![](/wp-content/uploads/2022/10/play-store-uygulama.gif)
“6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68 Evos Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 68
Tuğrul Bey den sonra tahta kardeşi Çağrı Bey’in oğlu Alparslan geçti. Alparslan Anadolu’ya seferleri devam ettir di. 1071’de büyük bir Bizans ordusunu Malazgirt Savaşı’nda mağlup ederek Anadolu’nun Türk yurdu olması önün deki tüm engelleri kaldırdı. Kısa sürede Anadolu fethedildi. Alparslan’dan sonra başa geçen oğlu Melikşah, veziri Ni zamü’l-Mülk’ün de yardımıyla devlete en güçlü dönemini yaşattı (Harita 2.10). MeHkşah’ın ölümüyle başlayan tah kavgaları ve boyların ayaklanmaları devletin zayıflamasına yol açtı. 1141’de Sultan Sencer idaresindeki Selçuklular Ka rahitaylarla yapılan Katvan Savaşı’nda mağlup olarak yıkılma sürecine girdi. Sultan Sencer’in 1157’de ölümü ile Büyük Selçuklu Devleti son buldu.
Soru: Hangi Türk-İslam devletinin fetihleri Türkiye tarihi açısından daha önemlidir? Neden?
- Cevap: Selçuklu Devleti’nin Anadolu’ya yönelik fetihleri Türkiye tarihi açısından daha önemlidir. Çünkü bu fetihler Anadolu’nun Türkleşmesine ve İslamlaşmasına zemin hazırlamış, Türkiye Cumhuriyeti’nin temelini atmıştır.
Soru: İslamiyet’in kabulü sonrasında Türk devletlerinde İslam öncesindeki bazı özelliklerin devam etmesinin sebepleri neler olabilir? Tartışınız.
- Cevap: Türklerin geleneksel inançları ve kültürel yapıları, İslamiyet’in kabulünden sonra da etkili olmuştur. Eski inançlardaki değerler, İslam ile uyumlu olduğu için devam etmiş, ayrıca Türklerin savaşçı yapısı ve devlet yönetim anlayışı da aynı kalmıştır.
Etkinlik Zamanı
Soru: İlk Türk-İslam devletleri ile ilk Türk devletlerinin siyasal özellikleri arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları tabloya yazınız.
- Cevap:
Benzerlikler:
- Her iki dönemde de güçlü ordu ve savaşçı gelenek vardı.
- Devletler kağan ya da sultan gibi güçlü liderler tarafından yönetiliyordu.
- Merkeziyetçi bir yönetim anlayışı hâkimdi.
Farklılıklar:
- Türk-İslam devletlerinde İslam hukuku ve yönetim sistemi geçerliydi, ilk Türk devletlerinde ise Gök Tanrı inancı ve geleneksel Türk töresi önemliydi.
- Türk-İslam devletlerinde halifelik makamına saygı duyulurken, ilk Türk devletlerinde dini bir otorite bulunmuyordu.
6. Sınıf Evos Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 68 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.