![](/wp-content/uploads/2022/10/kitap-uygulama.gif)
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 62
![](/wp-content/uploads/2024/08/6-sinif-sosyal-bilgiler-ders-kitabi-cevaplari-evos-yayinlari-sayfa-62.jpeg)
![](/wp-content/uploads/2022/10/youtube-uygulama.gif)
“6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 62 Evos Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 62
Hz. Ali’den sonra Şam valisi Muaviye’nin halife olması ile Emeviler Devleti kuruldu (661). Emevilerle birlikte h lifelik, babadan oğula geçmeye başladı yani saltanata dönüştü.
Devletin başkenti Şam’a taşındı. Kuzey Afrika’nın fethi tamamlandı ve İspanya fethedildi.
Doğuda Horasan’ın fethi tamamlandı ve Türklerin önemli bölümü Emevi Devleti’ne bağlı yaşamaya başladı.
Anadolu ve Kafkasya’ya seferler düzenlendi.
Bizans İmparatorluğu’nun başkenti olan İstanbul’u kuşatmalarına rağmen alamadılar.
Emeviler, kendilerini üstün görüp aşırı milliyetçi bir politika izliyorlardı. Arap olmayan Müslümanları mevali (azadı köle) olarak görüyorlardı ve bu durum ayaklanmalara sebep oldu.
Horasan’da başlayan ayaklanma Emevi Devleti’nin yıkılmasıyla sonuçlandı.
Emevi Devleti’nin yıkılmasıyla Emevi ailesi Ispanya’da Endülüs Emevi Devleti’ni kurdu. Endülüs Emevi Devleti sanat, mimari, eğitim ve bilim alanında önemli ilerlemeler gösterdi (Görsel 2.32).
Emevi Devleti’nin yıkılmasıyla Hz. Muhammed’in (s.a.v) amcası Abbas’ın soyundan gelenler Bağdat’ta Abbas Devleti’ni kurdu (750).
Devlet en parlak dönemini Halife Harun Reşid zamanında yaşadı.
Anadolu’nun içlerine seferler düzenlendi.
Emevilerin ayrımcı politikasının terk edilmesiyle başta Türkler olmak üzere çeşitli milletler büyük gruplar hâlinde İslamiyet’i kabul etmeye başladı.
Beytülhikme adıyla açılan bilim akademisinde bilim insanları, sanatçılar, tercümanlar, yazar ve şairler çalışmalar yaptı; eserler verdi (Görsel 2.34).
Çeşitli dillerde eserler Arapçaya çevrildi. İslam medeniyetinin 15. yüzyıla kadar devam edecek bilimsel gelişme süreci başladı. Müslüman bilim insanları, deney ve gözleme dayalı bilimsel araştırmalarla astronomi, coğrafya, matematik, tıp, kimya, fizik gibi bilim dallarında önemli çalışmalar yaptılar.
Soru: Emevi Devleti ile Abbasi Devleti arasındaki en önemli farklılık nedir?
- Cevap: Emevi Devleti, Arap milliyetçiliği yaparak Arap olmayan Müslümanlara ayrımcılık uygulamışken, Abbasi Devleti bu ayrımcılığı terk etmiş ve tüm Müslümanları eşit görmüştür. Bu sayede, özellikle Türkler ve diğer milletler İslamiyet’i büyük gruplar hâlinde kabul etmeye başlamıştır.
6. Sınıf Evos Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 62 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.