Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Evos Yayınları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 53

“6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 53 Evos Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 53

Uygur Devleti (744-840)

Uygurlar, II. Göktürk Devleti’ne bağlı bir Türk boyu idi. II. Göktürk Devletinin zayıflamasından yararlanan Uygurlar, Kutluk Bilge Kağan’ın önderliğinde kendi devletlerini kurdular (744)Öncelikle göçebe hayatı bırakıp çadırlarda yaşamaya başlamışlardır. Bunun yanında dinlerini değiştirip maniheizm dinine geçmişlerdir. Komşularıyla ticarete başlamışlardır. Dinlerinden dolayı da et yemeyi yasaklamışlardır. (Görsel 2.21). Moyen-Çur’un kağanlığı döneminde dağınık hâldeki Türk boylarını Uygur Devleti çatısı altında birleştirdiler. Moyen-Çur ve Bögü Kağan, Çin’e başarılı seferler düzenleyerek sınırları genişlettiler ve devlet zenginleşti (Harita 2.5). Bögü Kağan döneminde Uygurlar, Maniheizm dinini kabul ettiler. Maniheizm et yemeyi ve savaşı yasaklayan bir dindi. Bu dinin de etkisiyle Uygurlar yerleşik yaşama geçtiler, savaşçı ve mücadeleci özelliklerini yitirmeye başladılar. Şiddetli geçen bir kış mevsiminin ardından büyük bir kuraklık yaşandı ve Türk boylarından Kırgızların ani saldırısıyla devlet parçalandı (840).

Uygurlar, Maniheizm’i kabul ederek yerleşik yaşama geçtiklerinden Asya Hun ve Göktürk devletlerinden farklı ekonomik ve kültürel özellikler göstermiştir. Konargöçer yaşamı terk ederek etrafı surlarla çevrili şehirler inşa etmişlerdir.

Soru: Uygurlar’ın yerleşik yaşama geçmesi yaşamlarım siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel bakımlardan nasıl değiştirmiştir? Tartışınız.

  • Cevap: Uygurlar’ın yerleşik yaşama geçmesi, siyasi olarak şehirleşmeyi ve surlarla korunan yerleşim yerleri kurmalarını sağlamıştır. Sosyal ve kültürel olarak din değiştirmiş, Maniheizm’in etkisiyle et yemeyi ve savaşı bırakmışlardır. Ekonomik olarak ticareti geliştirmiş, tarıma dayalı bir ekonomi oluşturmuşlardır. Yerleşik yaşam, Uygurlar’ın savaşçı özelliklerini kaybetmelerine de neden olmuştur.

6. Sınıf Evos Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 53 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!