Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Evos Yayınları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 48

“6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48 Evos Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 48

Göktürk alfabesi de eski Türkçe “Tengri” yani Tanrı sözünün yardımı ile çözülüyor. Yazıtlarda bü- tün sözler, iki nokta ile birbirinden ayrılmışlardı. Her alfabede sesliler sessiz harflerden daha az idi. İşte bu mantık düzeninden yürüyen Thomsen (Tamsın) biraz da talih eseri olarak “i” ve “u” seslilerini bulmuştu. (…) Thomsen yazıttaki sözleri sayarak “Tegin” adını da buldu. Artık işler kolaylaşmıştı. “Tegin” ve “Tengri” sözleri ses bakımından birbirlerine çok yakın idi. “T, e, g, n, i” sesleri her iki sözde de vardı. Bu beş sesin bulunmasından sonra yazıtların okunması için artık bir engel kalmamıştı. Eski Türk alfabesinin 38 işaretini de bulan Thomsen, yazıtların anahtarını 1893’te Danimarka İlimler Akademisine sundu.

Etkinlik Zamanı

Orhun Kitabelerinden alınmış metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

Kültigin Abidesi, Güney Yüzü

“Doğuda gün doğusuna, güneyde gün ortasına, batıda gün batısına, kuzeyde gece ortasına kadar ordu sevk ettim; denize ulaşmama az kaldı. Bunca yere kadar gittim. Ötüken Ormanımdan daha iyisi hiç yokmuş. İl tutacak yer Ötüken Ormanı imiş. Bu yerde oturup Çin milleti ile anlaştım. Altını, gümüşü, ipeği öylece veriyor. Çin milletinin sözü tatlı, ipek kumaşı yumuşak imiş. Tatlı sözle, yumuşak ipek kumaşla aldatıp uzak milleti öylece yakmlaştırırmış. Yaklaştırıp kötü şeyleri o zaman düşünürmüş. İyi, bilgili insanı; iyi, cesur insanı yürütmezmiş. Tatlı sözüne, yumuşak ipek kumaşına aldanıp çok çok Türk milleti öldün. Türk milleti öleceksin. Türk milleti tokluğun kıymetini bilmezsin. Açlık, tokluk düşünmezsin. Bir doysan açlığı düşünmezsin. Öyle olduğun için seni besleyen kağanın sözünü almadan her yere gittin. Hep orada mahvoldun, yok edildin. Tanrı buyurduğu için, kendim devletli olduğum için kağan oturdum (oldum). Kağan oturup aç, fakir milleti hep toplattım. Fakir milleti zengin kıldım. Az milleti çok kıldım.”

Kültigin Abidesi, Doğu Yüzü

Bumin Kağan ve kardeşi İstemi Kağan tahta çıktıktan sonra Türk halkının ülkesini, yasalarını ele alıp düzenlemişler. Düşmanları mağlup edip Türkleri bir araya toplamışlar. Bumin ve komutanları bilge, yiğitmiş. Beyleri ve halkı birlik içindeymiş. Bu sayede ülkeyi iyi yönetmiş. Ben (Bilge Kağan), kardeşim Kültigin ile beraber fetihler yaparak dağılmış halkı topladım. Tanrı lütfettiği için, talihim ve kısmetim olduğu için, ölmek üzere olan halkı besledim; çıplak halkı giydirdim, yoksulu zengin ettim. Az olan halkı çoğalttım. Türklerin düşmanlarını yok ettim. Onların hepsini devletime bağladım.

Soru: Kağanın görevleri nelerdir?

  • Cevap: Kağan, halkı koruyup düşmanlardan savunmak, fakir halkı zenginleştirmek ve toplumu bir araya getirmekle sorumludur.

Soru: Türk devletlerinin yıkılmasının sebepleri nelerdir?

  • Cevap: Devletler, halkın kağan sözünü dinlememesi, birlik içinde olmamaları ve dış düşmanların entrikalarına aldanmaları nedeniyle yıkılmıştır.

Soru: Türk milletine verilen öğüt nedir?

  • Cevap: Türk milleti, tokluğun kıymetini bilmeli, dış güçlerin tatlı sözlerine kanmamalı ve birliğini korumalıdır.

Soru: Göktürk Devleti’nin siyasal özellikleri nelerdir?

  • Cevap: Göktürk Devleti, güçlü bir kağan tarafından yönetilen, halkını koruyan, fetihlerle büyüyen ve düşmanlarını yenerek güçlü bir devlet kurmuştur.

6. Sınıf Evos Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 48 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!