![](/wp-content/uploads/2022/11/soru-sor-uygulama.gif)
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 236
![](/wp-content/uploads/2024/08/6-sinif-sosyal-bilgiler-ders-kitabi-cevaplari-evos-yayinlari-sayfa-236.jpeg)
![](/wp-content/uploads/2022/11/soru-sor-uygulama.gif)
“6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 236 Evos Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 236
Ülkemizde kadınların siyasi, ekonomik ve toplumsal alanlarda hak ettiği değeri alması konusunda önemli ilerlemeler sağlanmıştır. Bununla birlikte ülkemizde kadına şiddet ve cinsiyet ayrımcılığı gibi bazı olumsuzluklarla da karşılaşılabilmektedir. Bu sorunların başında gelen kadına şiddet; fiziksel, psikolojik, ekonomik vb. biçimde kadınlara zarar veren her türlü eylemi içermektedir. Kadınların toplumda karşılaştıkları bir başka sorun da cinsiyet ayrımcılığıdır. Cinsiyet ayrımcılığı, genel anlamda bireylere cinsiyetlerinden dolayı toplumda adaletsiz bir şekilde davranılmasıdır. İnsan haklarına ayları olan cinsiyet ayrımcılığı; kaynaklara ve fırsatlara ulaşmada eşitsizlik, şiddet, temel hizmetlerden yararlanmada yetersizlik, çalışma yaşamı ve siyasette kadının sınırlı olarak yer alması gibi olumsuzluklara yol açmaktadır. Kadınlar aynı işi yaptıkları hâlde erkeklerden daha düşük ücretler alabilmekte, kriz dönemlerinde öncelikle kadın çalışanlar işten çıkarılabilmekte ve kız çocukları eğitim hakkından yoksun bırakılabilmektedir. Ülkemizde yasal düzenlemelerle, devlet kurumlan ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarıyla kadına yönelik şiddeti ve cinsiyet ayrımcılığını önlemeye yönelik önemli adımlar atılmaktadır.
Ülkemizde kadınlara yönelik şiddet karşısında başvurulabilecek çok sayıda kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Valilik, kaymakamlık, polis merkezi, jandarma karakolu, adli makamlar (cumhuriyet başsavcılığı ve aile mahkemeleri), Aile ve Sosyal Hizmetler II Müdürlükleri, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM), Sosyal Hizmet Merkezi (Şiddetle Mücadele İrtibat Noktası), ALO 183 Sosyal Destek Hattı (7/24 Ücretsiz Hizmet), Kadın Destek Sistemi (KADES) bunlardan bazılarıdır.
Etkinlik Zamanı
Soru: Ülkemizde kadınlara yönelik hangi pozitif ayrımcılık uygulamaları bulunmaktadır? Araştırarak aşağıya yazınız.
- Cevap: Ülkemizde kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık uygulamaları arasında, Anayasa’nın 10. maddesiyle kadınlara yönelik eşitlik ve pozitif ayrımcılık güvence altına alınmıştır. Kamu kurumlarında ve özel sektörde kadın istihdamını artırıcı teşvikler, doğum izni, kreş desteği ve kadına yönelik şiddeti önlemek için çıkarılan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanun bulunmaktadır.
Etkinlik Zamanı
Soru: Kadınların ekonomide, siyasal ve toplumsal alanda etkinliklerini arttırmak için neler yapılmalıdır?
- Cevap: Kadınların ekonomide, siyasal ve toplumsal alanda etkinliğini artırmak için eşit eğitim imkanları sağlanmalı, kadın girişimcilere yönelik destekler artırılmalı ve yönetim kadrolarında daha fazla yer verilmeli. Ayrıca, kadınlara yönelik farkındalık projeleri ve toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri yaygınlaştırılmalıdır.
Soru: Kadına yönelik şiddeti ve cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırmak için neler yapılmalıdır?
- Cevap: Kadına yönelik şiddeti ve cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırmak için etkili yasal düzenlemeler yapılmalı, şiddet mağdurları için destek hatları ve sığınma evleri artırılmalı. Toplumda cinsiyet eşitliği bilinci oluşturacak eğitim programları ve medya içerikleri yaygınlaştırılmalıdır.
6. Sınıf Evos Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 236 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.