![](/wp-content/uploads/2022/10/kitap-uygulama.gif)
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 234
![](/wp-content/uploads/2024/08/6-sinif-sosyal-bilgiler-ders-kitabi-cevaplari-evos-yayinlari-sayfa-234.jpeg)
![](/wp-content/uploads/2022/10/play-store-uygulama.gif)
“6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 234 Evos Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 234
1924’te Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile kadın ve erkekler eşit eğitim hakkından yararlanma hakkı kazanmış, 17 Şubat 1926 tarih ve 743 numaralı Türk Medeni Kanunu ile tek eşlilik kabul edilmiş, evlilik devlet kontrolü altına alınmıştı. Mahkemelerde şahitlik yapma, miras ve boşanma konusunda eşitlik getirilmişti. Kadınlar istedikleri işte çalışabilme hakkına sahip olacaktı. 1927 seçimlerine kadınların da katılması yönünde, Kadınlar Birliği çaba göstermiş ve basında da tartışmalar olmuştu. Anayasa, bu duruma müsaade etmiyordu. Afet (İnan) Hanım, 1930’da Mustafa Kemal Paşa’dan kadınların da seçime katılabilmeleri için Belediye Kanunu’nda değişildik yapılmasını istedi (Görsel 6.51). Yapılan değişildik sonucu 5 Ekim 1930’da gerçekleşen belediye seçimlerinde Artvin Yusufeli Kıkçkaya Belediye Başkanı S adiye Hanım, Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı oldu. 1930 belediye seçimlerinde pek çok yerleşim yerinde kadınlar belediye meclislerine üye olarak girdiler.
26 Ekim 1933’te kadınlara köy ihtiyar meclisi ve muhtarı seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı getirildi. 1933 yıl sonlarında kadınlar köy ihtiyar heyetleri seçimlerine katılmışlardı. Aydın İÜ Germencik nahiyesine bağlı, Karaağaçh köyünde seçme ve seçilme hakkına sahip kadınlar, ihtiyar heyeti seçiminde oy kullanmışlardı. 12 Kasım 1933 tarihli muhtarhk seçimlerinde Türkiye’de ilk kadın muhtar Aydın’da seçilmişti. Karpuzlu nahiye merkezi olan Demircidere köyünde seçimler, 6 Kasım 1933’te yapıldı. Köyde seçme ve seçilme hakkına sahip bütün kadın ve erkeklerin katılımıyla sekiz kişi içinde tek kadın aday olan Gül Esin Hanım seçimi kazandı.
Kadınlar, seçme ve seçilme hakkını 5 Aralık 1934 tarih ve 2598 sayılı Kanun’la elde etmiştir. Kadınların ilk kez oy kullandığı ve aday olabildiği TBMM seçimleri 8 Şubat 1935’te yapıldı. Bu seçimde 17 kadın milletvekili ilk defa Meclise girdi. 1936 ara seçiminde kadın milletvekili sayısı 18’e yükseldi. Bu sayı, TBMM’deki tüm milletvekillerinin %4,5’ini oluşturuyordu. Bu oran, en yüksek temsil oranı olma özelliğini 2007 seçimlerine kadar sürdürdü.
Etkinlik Zamanı
Soru: Çalışmalarıyla Türk tarihinde ön plana çıkmış kadınlardan biri hakkında araştırma yapınız. Aşağıya onun hayatını ve çalışmalarını anlatan bir paragraf yazınız.
- Cevap: Halide Edib Adıvar, Türk edebiyatının ve Millî Mücadele’nin önemli isimlerinden biridir. Millî Mücadele döneminde hem yazılarıyla hem de mitinglerde yaptığı konuşmalarla halkı direnişe çağırmıştır. İstanbul’un işgali sırasında kadınların düzenlediği mitinglerde öncülük ederek halkın bağımsızlık ruhunu canlı tutmuştur. Ayrıca, cephede görev alarak hem sağlık hizmetlerinde hem de moral desteğiyle mücadeleye katkıda bulunmuştur. Yazdığı eserlerle de Türk kadınının gücünü ve azmini göstermiştir.
6. Sınıf Evos Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 234 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.