![](/wp-content/uploads/2022/10/youtube-uygulama.gif)
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 213
![](/wp-content/uploads/2024/08/6-sinif-sosyal-bilgiler-ders-kitabi-cevaplari-evos-yayinlari-sayfa-213.jpeg)
![](/wp-content/uploads/2022/11/soru-sor-uygulama.gif)
“6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 213 Evos Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 213
Halkın istek, şikâyet ve düşüncelerini almak da Cumhurbaşkanlığının sorumluluklarından biridir. Bunun için Cumhurbaşkanlığına bağlı kısa adı “ÇİMER” olan Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi kurulmuştur (Görsel 6.11).
Yargı Gücü: Vatandaşlarla devlet arasında ve vatandaşların kendi aralarında çıkan uyuşmazlıkların millet adına bağımsız mahkemelerde çözümlenmesi yetkisine yargı gücü denir. Anayasamıza göre ülkemiz bir hukuk devletidir ve yargı yetkisi bağımsız mahkemelerce kullanılır.
IX. Yargı yetkisi
9. Madde: Yargı yetkisi, Türk milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.
Yargılama yetkisine sahip olan hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar. Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir kimse ve makam; mahkemelere, hâkimlere emir veya talimat veremez. Yasama ve yürütme organları, mahkeme kararlarına uymak zorundadır. Mahkemelerde duruşmalar herkese açıktır. Yargı kararları denetime açık olup vatandaşlar, mahkeme kararlarına itirazlarını Anayasa Mahkemesi gibi üst mahkemelere yapabilirler (Görsel 6.12).
Soru: Yasama, yürütme ve yargı güçleri arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
- Cevap: Yasama, yürütme ve yargı güçleri, demokratik bir devletin temel organlarıdır. Yasama, kanun yapar ve değiştirir, yürütme bu kanunları uygular, yargı ise hukuka uygunluğu denetler. Bu güçlerin bağımsız ve dengeli olması, adaletin sağlanması ve halkın haklarının korunması için önemlidir.
Soru: Kuvvetler ayrılığı yerine yasama, yürütme ve yargı güçlerinin tek bir kişi ya da kurumda toplanması hâlinde neler yaşanabilir? Tartışınız.
- Cevap: Kuvvetler ayrılığı yerine yasama, yürütme ve yargı güçlerinin tek bir kişi veya kurumda toplanması durumunda otoriter bir yönetim oluşabilir. Halkın hak ve özgürlükleri ihlal edilebilir, adalet sağlanamaz ve keyfi kararlar alınabilir. Bu durum, demokrasinin zayıflamasına ve halkın söz hakkının yok olmasına neden olur.
6. Sınıf Evos Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 213 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.