![](/wp-content/uploads/2022/10/play-store-uygulama.gif)
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 211
![](/wp-content/uploads/2024/08/6-sinif-sosyal-bilgiler-ders-kitabi-cevaplari-evos-yayinlari-sayfa-211.jpeg)
![](/wp-content/uploads/2022/10/kitap-uygulama.gif)
“6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 211 Evos Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 211
Yasama Gücü: Demokratik ülkeler hukuk kurallarına yani kanunlara uygun olarak yönetilir. Kanunlar devlet ile toplum arasındaki ilişkileri düzenler. Kanunlar sayesinde toplumsal hayat, huzur ve güven içerisinde sürdürülür. Anayasamıza göre yasama gücü ve yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisine aittir. TBMM; yasa yapma, yasayı değiştirme ve kaldırma konularında tek söz sahibidir.
VII. Yasama yetkisi
7. Madde: Yasama yetkisi Türk milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez.
TBMM, her beş yılda bir yapılan seçimlerle belirlenen 600 milletvekili ile toplanır. TBMM’nin başlıca görev ve yetkileri şunlardır:
Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak
Para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek
Milletlerarası antlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak
Genel ve özel af ilanına karar vermek
Kanunlar milletvekilleri tarafından teklif edilir ve TBMM’de görüşülür (Görsel 6.8). TBMM’de kabul edilen kanunlar on beş gün içinde cumhurbaşkanı tarafından yayımlanır ancak cumhurbaşkanı bazı kanunları bir daha görüşülmek üzere TBMM’ye geri gönderebilir. TBMM, geri gönderilen kanunu en az 301 milletvekili ile aynen kabul ederse kanun, cumhurbaşkanınca Resmî Gazete’de yayımlanır. Meclis, geri gönderilen kanunda yeni bir değişiklik yaparsa cumhurbaşkanı değiştirilen kanunu tekrar Meclis’e geri gönderebilir. Bu süreç şöyle işler:
Soru: Cumhurbaşkanı ile TBMM’nin uyumlu çalışmaması durumunda yasama konusunda neler yaşanabilir? Tartışınız.
- Cevap: Cumhurbaşkanı ile TBMM’nin uyumlu çalışmaması durumunda yasama süreci aksayabilir. Cumhurbaşkanının TBMM tarafından kabul edilen kanunları tekrar görüşülmek üzere geri göndermesi yasaların gecikmesine veya çıkmamasına neden olabilir. Ayrıca, taraflar arasında uzlaşmazlık devam ederse, yasama süreci tıkanır ve toplumsal düzeni sağlayacak yeni kanunların çıkması zorlaşır. Bu durum, devlet işleyişini yavaşlatır ve kamu hizmetlerinde aksamaya yol açabilir.
6. Sınıf Evos Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 211 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.