![](/wp-content/uploads/2022/10/kitap-uygulama.gif)
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 16
![](/wp-content/uploads/2024/08/6-sinif-sosyal-bilgiler-ders-kitabi-cevaplari-evos-yayinlari-sayfa-16.jpeg)
![](/wp-content/uploads/2022/10/youtube-uygulama.gif)
“6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 16 Evos Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 16
Duygu ve düşünceleri aktaran bir araç olan dil; toplulukları, anlamsız yığınlar olmaktan çıkararak aralarında duygu, düşünce ve amaç birliği olan bir toplum yani “millet” hâline getirir. Dil; onu konuşanların duygu, düşünce ve hayal dünyalarını dışa vurmaya, başkalarıyla paylaşmaya yarar.
Dil, kültürü oluşturan ve onun devamlılığını sağlayan önemli bir unsurdur.
Kültür, bize geçmiş kuşaklardan dil yoluyla aktarılır. Biz de onu kendi katkılarımızla gelecek kuşaklara yine dil aracılığıyla aktarırız.
Bir insan, gözlerini dünyaya hangi toplum içinde açtıysa o toplumun kültürünü öğrenir. Örf, adet, gelenek ve görenekler de kültürün içinde yer alır. İnsan, bütün toplumsal değerleri ve davranışları ailesinden, çevresinden gözlemleyerek, duyarak ve okuyarak öğrenir. Bu da bize kültürün eğitim ve öğretimle edinildiğini kanıtlar. Kültür öğeleri kısa bir zaman dilimi içinde meydana gelmemiştir. Tüm kültür öğeleri, ait oldukları toplumun tarihî sürecinde oluşmuş; yaygınlaşmış ve kuşaktan kuşağa aktarılarak devamlılık göstermiştir. Dilimizi gelecek nesillere aktarabilmek için onu başka dillerin etkisinden korumalı, dili korumanın ülkenin geleceğini korumak olduğu bilinci yerleştirilmelidir (Görsel 1.11).
Gelenek ve Görenekler
Toplumu toplum yapan ve bir arada tutan unsurlar arasında gelenek ve görenekler de yer alır. Gelenek ve görenekler insana köklerini hatırlatır, toplumsal ilişkileri, kaynaşmayı kolaylaştırır ve toplumsal birlikteliğin oluşmasına katkı sağlar.
Gelenek; bir toplumda kuşaktan kuşağa aktarılan, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlardır, insanlar, kendileri için değerli olan bu unsurları ve bir önceki kuşaktan devraldıkları kültürel birikimleri gelecek kuşaklara aktarmak istemişlerdir. İşte böyle bir birikimin sonucu oluşan gelenek ve görenekler, kültürün oluşmasında ve toplumsal bağların kuvvetlenmesinde önemli bir rol üstlenmektedir. Bizim de oldukça kapsamlı ve ayrıntılı gelenek ve göreneklerimiz bulunmaktadır. En yaygın geleneklerimizden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
^ Asker uğurlama törenleri
Asırlık “Asker Uğurlama” Geleneği
Burdur’un Gökçebağ köyünde askere gidecek sekiz genç için uğurlama töreni düzenlendi. Köy camisinde kılınan öğle namazının ardından askere gidecek sekiz genç için meydanda dua edildi. Askere gidecek gençler, meydanda büyüklerinin elini öpüp onlarla vedalaştıktan sonra akşam asker eğlencesiyle keyifli vakit geçirdiler.
^ Yeni doğan bebeğin kırkıncı gününde yapılan kutlamalar ^ Sünnet düğünü
^ Evlenecek kişiler için yapılan kız isteme, nişan ve düğün törenleri ^ Kına gecesi
^ Hacdan dönen kişilerin hurma, zemzem getirmesi ve “hoş geldiniz”e gelenlere bunları ikram etmesi
^ Ölen kişinin evine akraba ve komşuların yemek götürmesi
> Dinî bayramlarda büyüklerin ellerinin öpülmesi
> Kandillerde simit dağıtılması
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
6. Sınıf Evos Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 16 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.