Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Evos Yayınları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 153

“6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 153 Evos Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 153

Emek ve fikir hırsızlığı yapanlara karşı her şeyden önce ürünün, buluşun ya da markanın telif hakkının ya da patentinin alınması gerekir. Şimdi telif hakkı ve patentin ne olduğunu öğrenelim.

Telif hakkı; kişi ya da kişilerin emeği ile meydana getirdiği bilgi, düşünce, sanat eseri ve ürünün kullanılması ve yayılması konusunda sahip olduğu haklardır. Fikir ve sanat eserleri üzerindeki haklar, eser sahibinin izin vermesiyle kullanılabilir ve yayılabilir. Telif hakkı simgesi, “©” işareti ile gösterilir (Görsel 4.48). Bu işaret, telif haklarının korunduğunu belirtir ve İngilizce “Copyright” (kopirayt) yani “telif hakkı” anlamına gelir. Aşağıdaki örnekte Prof. Dr. Halil İnalcık, yazdığı kitabın telif haklarını bir yayınevine devretmiştir. O yayınevi de T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurarak gerekli izinleri almış ve bakanlıktan aldığı bandrolleri kitaba yapıştırarak yazarın izniyle kitabı basıp satmaya başlamıştır (Görsel 4.49 ve 4.50). Bandrol, yayıncının izni dışında eserin çoğaltılmasının veya taklit edilerek satılmasının önüne geçmek için bir güvenlik uygulamasıdır. Eserin bir örneğini eline alan kişi, bandrol kontrolü yaparak eserin sahibinin izniyle mi yoksa “korsan” olarak da adlandırılan izin almadan çoğaltma yoluyla mı piyasaya sürüldüğünü anlayabilir.

Ülkemizde telif hakları Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile koruma altına alınmıştır. Bu kanunun bazı maddeleri şunlardır:

8. Madde: Bir eserin sahibi, onu meydana getirendir.
14. Madde: Bir eserin umuma arz edilip edilmemesini, yayımlanma zamanını ve tarzını münhasıran eser sahibi tayin eder.
22. Madde: Bir eserin aslını veya kopyalarını, herhangi bir şekil veya yöntemle, tamamen veya kısmen, doğmdan veya dolaylı, geçici veya sürekli olarak çoğaltma hakkı münhasıran eser sahibine aittir.
71. Madde: Bir eseri, icrayı, fonogramı veya yapımı hak sahibi kişilerin yazılı izni olmaksızın işleyen, temsil eden, çoğaltan, değiştiren, dağıtan, her türlü işaret, ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma ileten, yayımlayan ya da hukuka aykırı olarak işlenen veya çoğaltılan eserleri satışa arz eden, satan, kiralamak veya ödünç vermek suretiyle ya da sair şekilde yayan, ticari amaçla satın alan, ithal veya ihraç eden, kişisel kullanım amacı dışında elinde bulunduran ya da depolayan kişi hakkında bir yıldan beş yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur.

Soru: Telif hakkı işaretini kitaplar dışında hangi ürünlerde görüyorsunuz?

  • Cevap: Telif hakkı işaretini kitaplar dışında müzik albümlerinde, filmlerde, yazılım programlarında, sanat eserlerinde ve web sitelerinde görebiliriz. Bu işaret, yaratıcı eserlerin izinsiz kullanımını engellemek için kullanılır.

6. Sınıf Evos Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 153 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
happy
2
love
2
unlike
1
clap
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!