Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Evos Yayınları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 109

“6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109 Evos Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 109

Türkiye fiziki haritasında da görüldüğü gibi ülkemizde çok sayıda dağ, göl, ova ve nehir vardır. Şimdi bunlardan >azıları hakkında kısa bilgiler edinelim.

Ağrı Dağı: Türkiye’nin en yüksek doruğu olan Ağrı Dağı sönmüş bir volkandır. Doğu Anadolu volkan dizisi üzerinde yükselen bu dağ Türk, Iran ve Ermenistan sınır kavşağında yer alır. Kuzeyinde Iğdır Ovası, güneyinde Doğubayazıt Ovası, güneydoğusunda ise sönmüş bir volkan olan Küçük Ağrı Dağı bulunur.

Van Gölü: Volkanik bir göldür. Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu meydana gelen kraterde biriken suların bu gölü oluşturduğu varsayılmaktadır. Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü’nün yüz ölçümü 3.713 km2 dir. Van Gölü hem tatlı su hem de deniz ekosistemlerinden farklı bir ekosistemdir. Suları tuzlu ve sodalıdır. Gölün su seviyesi iklime bağlı olarak yükselip alçalmaktadır. Ortalama denizden yüksekliği 1.646 metredir. Gölün ortalama derinliği 171 m, en derin yeri ise 451 metredir. Gölün doğu bölümünde dört ada vardır. Bunlar Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adalarıdır.

Amik Ovası: Hatay ili sınırlarında olan ova Türkiye’nin en verimli ovalarındandır. Hatay ilinin en büyük düz arazisini oluşturur. Amik Ovası’nın toprakları başta Asi Nehri olmak üzere Afrin Çayı ve Karasu ile beslenir. Topraklarının verimli olmasının sebebi, dağlardan ırmaklar aracılığıyla inen alüvyon yayılmalarıdır. Amik Ovası Asi Nehri’nin oluşturduğu çöküntü ovasıdır. Amik Ovası’nda pirinç, arpa, yulaf, buğday, fasulye, mercimek, nohut, kavun, karpuz, pamuk, üzün, zeytin ve yer fıstığı gibi bir çok tarımsal ürün yetişir.

Kızılırmak: Sivas’ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ’dan doğar. Bir süre geniş vadiler arasında bulduğu yolu izleyerek batıya doğru akar. Kayseri ve Nevşehir’i geçtikten sonra Kırşehir dolaylarında kuzeye yönelen Kızılırmak, 1.355 kilometrelik yolculuğun sonunda Samsun’un Bafra ilçesinde denize döküleceği Karadeniz ile buluşur. Kızılırmak geçtiği her yere canlılık katar, göl ve sazlıkları oluşturur. Bafra Ovası’nın verimliliğini artırır.

Soru: Yılın her mevsiminde Ağrı Dağı’nın zirvesinde kar görülmesinin sebebi nedir?

  • Cevap: Yılın her mevsiminde Ağrı Dağı’nın zirvesinde kar görülmesinin sebebi, dağın çok yüksek bir rakıma sahip olmasıdır. Yükseklik arttıkça sıcaklıklar düşer, bu nedenle Ağrı Dağı’nın zirvesinde sıcaklıklar sürekli olarak düşük kalır ve kar erimez.

6. Sınıf Evos Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 109 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
love
1
unlike
0
happy
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!