![](/wp-content/uploads/2022/10/youtube-uygulama.gif)
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 108
![](/wp-content/uploads/2024/08/6-sinif-sosyal-bilgiler-ders-kitabi-cevaplari-evos-yayinlari-sayfa-108.jpeg)
![](/wp-content/uploads/2022/11/soru-sor-uygulama.gif)
“6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108 Evos Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Evos Yayınları Sayfa 108
Çevresine göre düz olan arazilere ova denmektedir. Ovalarda tarımsal faaliyetler yapılmaktadır. Ülkemizin çeşitli yerlerinde irili ufaklı bir çok ova bulunmaktadır (Harita 3.6). Akarsuların denize ulaştığı yerlerde oluşan ovalara delta ovası denmektedir. Bu ovalar çok verimlidir. Gediz, Menderes, Bafra ve Çarşamba ovaları başlıca delta ovalarımızdandır. Ülkemizin iç kesimlerinde de tarıma elverişli pek çok ova bulunmaktadır. Konya, Harran, Malazgirt ovaları gibi.
Plato, deniz seviyesine göre yüksek yerlerde, akarsuların yıllar boyu akması sonucunda oluşturduğu hafif engebeli veya düz olan yeryüzü şekilleridir. Ülkemizin yeryüzü şekilleri genel olarak engebelidir. Ülkemizde platolar yaygın olarak iç ve orta kesimlerdedir. En yüksek platolar ise ülkemizin doğusunda yer almaktadır. Ülkemizdeki platoların çoğunluğunda küçükbaş mera hayvancılığı ve tahıl tarımı yapılmaktadır.
Etkinlik Zamanı
Soru: Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
- Cevap:
Soru: Bulunduğunuz yerde ova ve plato bulunmakta mıdır? Varsa isimleri nedir?
- Cevap: İstanbul’da büyük bir ova bulunmamakla birlikte, Trakya’da Çatalca-Kocaeli Platosu yer alır.
Soru: Bulunduğunuz yerdeki ovada hangi tarım ürünleri yetiştirilmektedir.
- Cevap: İstanbul çevresindeki tarım alanlarında sebze, meyve ve mısır gibi ürünler yetiştirilmektedir. Trakya’da ise buğday ve ayçiçeği yaygındır.
Soru: Türkiye ova ve platolar haritasına göre ülkemizin tarımsal faaliyetleri hakkında neler söylenebilir?
- Cevap: Türkiye’nin geniş ovaları ve verimli platoları, tarımsal üretim için oldukça elverişlidir. İç Anadolu’da buğday ve arpa gibi tahıllar, Ege ve Akdeniz’de pamuk, zeytin ve turunçgiller yaygın olarak yetiştirilir.
6. Sınıf Evos Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 108 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.