“6. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları 2. Ünite Cevapları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 104

1. Türk milleti! Kendine gel, aklını başına devşir! İtaatsizliğin yüzünden, seni kalkındırmış bilgili kağanına ve zenginleşmiş, kalkınmış güzel yurduna karşı kendin yanıldın, kötülük getirdin. Bu metne göre, Bilge Kağan Türk milletine aşağıdakilerden hangisini öğütlemektedir?

A) DürüstlüğüB) ÇalışkanlığıC) Devlete bağlılığıD) Hoşgörüyü

  • Cevap: C

2. Uygur ülkesi ile Çin arasında sayıları altmış sekize ulaşan gümrük kapıları açılmış, bu kapılara atlarla gıda maddeleri getirilmiştir. Satılan mal üzerinden gümrük vergisi alınması bir düzene bağlanmıştır. Bu bilgiye göre, Uygurlarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Uygur ekonomisinde ticaretin büyük bir payı olmuştur.B) Çin kültürü ve inançları Uygurları derinden etkilemiştir.C) Uygurlar her zaman Çinlilerle barış içinde yaşamışlardır.D) Çinliler Uygurlara canlı hayvan ve ipek satmışlardır.

  • Cevap: A

3. Tarihimizdeki ilk minyatür örnekleri hangi Türk topluluğu dönemine aittir?

A) Kök TürklerC) KarahanlılarB) GaznelilerD) Uygurlar

  • Cevap: D

4. Kağanlığın Tanrı tarafından verilen bir görev olarak görüldüğü ve kan yoluyla babadan oğula geçtiğine inanılan anlayış aşağıdakilerden hangisidir?

A) KutB) Gök TanrıC) TöreD) Yuğ

  • Cevap: A

5. “Hun sanatının temeli konargöçer yaşam tarzına dayanır.” diyen bir tarihçiye göre, aşağıdaki eserlerden hangisinin bu döne' me ait olması beklenemez?

A) Pazırık halısıB) Demir savaş aletleriC) Deri çizmelerD) Dinî tapınaklar

  • Cevap: D

6. “Yapılan arkeolojik kazılarda Altay bölgesinde Hunlar zamanında açılmış sulama kanallarına rastlanmıştır. Kök Türkler zamanında da kullanıldığı anlaşılan Tötü Kanalı’nın boyu 10 km’ye yakındı ve o kadar yüksek teknik bilgiye dayanmakta idi ki Ruslar 1935 yılında bu kanalı aynen kullanmaya devam ettiler.” İbrahim Kafesoğlu

Bu bilgiye göre, Tötü Kanalı’nın kullanılması Kök Türklerin hangisiyle uğraştıkla' rina kanıt olarak gösterilebilir?

A) TicaretB) TarımC) SanayiD) Madencilik

  • Cevap: B

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 105

7. Aşağıdakilerden hangisi Orta Asya’da Türklerin konargöçer bir yaşam sürdürdüklerine kanıt olarak gösterilebilir?

A) Devleti ikili sistemle yönetmeleriB) Vatan sevgisinin gelişmiş olmasıC) Taşınabilir eşyalar kullanmalarıD) Çinliler ile savaşlar yapmaları

  • Cevap: C

8. İlk Türk devletlerinde önemli meselelerin görüşüldüğü danışma meclisine ne ad verilmiştir?

A) KurultayB) SaguC) KutD) Budun

  • Cevap: A

9. Orhun Abideleri günümüzde hangi ülke sınırları içerisindedir?

A) RusyaB) HindistanC) İranD) Moğolistan

  • Cevap: D

10. Altay Dağları eteklerindeki Pazırık kurganından çıkarılan ve dünyanın en eski halılarından biri olan Pazırık Halısı’nın, Asya Hun Türklerine ait olduğu kabul edilmektedir. Buna göre, Asya Hun Türkleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Madencilikte geliştikleriB) Tarımla uğraştıklarıC) Dokumacılıkla ilgilendikleriD) Ticaret sayesinde zenginleştikleri

  • Cevap: C

11. İlk Türk topluluklarında ölen kişi kıymetli eşyalarıyla beraber “kurgan” adı verilen mezarlara gömülürdü. Bu bilgiye göre, ilk Türk topluluklarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Yerleşik yaşama geçtikleriB) Savaşçılık özelliklerini kaybettikleriC) İdari teşkilatlanmada geliştikleriD) Ölümden sonraki yaşama inandıkları

  • Cevap: D

12. Orta Asya’da Türkler, yazın su ve otlak alanların bol olduğu yaylaklarda, kışın ise hayvanları için daha elverişli olan kışlaklarda yaşarlardı. Bu durum, Türklerin aşağıdakilerden hangisini benimsediğini gösterir?

A) İkili yönetim sisteminiB) Konargöçer yaşam biçiminiC) Ordu-millet anlayışınıD) Sosyal devlet düşüncesini

  • Cevap: B

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 106

13. Hun hükümdarı Mete Han’ın aşağıdaki faaliyetlerinden hangisi Hun ekonomisini güçlendirmeye yöneliktir?

A) Dağınık halde yaşayan Türkleri bir çatı altında toplamasıB) Orduda ilk defa onlu sistemi kurmasıC) Çinlilere karşı Türk millî kültürünü korumaya çalışmasıD) Ticari önemi olan İpek Yolu’nun denetimini ele geçirmesi

  • Cevap: D

14. Orta Asya’da yaşayan Türkler, ekip biçme zamanını ve göç tarihlerini belirlemek için gök ile ilgili olaylara bakarak “On İki Hayvanlı Türk Takvimi”ni oluşturmuşlardır. Bu sayede zamanı sistemli hâlde kullanmaya başlamışlardır. Buna göre, Türkler ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Gök Tanrı inancını benimsemişlerdir.B) Astronomi alanında çalışmalar yapmışlardır.C) Askerî alanda ilerlemişlerdir.D) Madencilikle uğraşmışlardır.

  • Cevap: B

15. Medine Sözleşmesi’nin “Müslüman ve Yahudi topluluklar barış içerisinde yaşayacaklardır ve inançlarını yaşamakta serbest olacaklardır.” maddesinde aşağıdaki temel hak ve özgürlüklerden hangisi korunmaya çalışılmıştır?

A) Mülkiyet hakkıB) Eğitim hakkıC) Din ve vicdan hürriyetiD) Seyahat hürriyeti

  • Cevap: C

16. Hz. Ömer Dönemi’nde sınırların genişlemesinden dolayı ülke illere ayrılmış ve bu illere valiler atanmıştır. Bu uygulamanın temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Devlet yönetimini kolaylaştırmakB) Ordunun güçlenmesini sağlamakC) Tarımsal üretimi yaygınlaştırmakD) Hazine gelirlerini artırmak

  • Cevap: A

17. Abbasilerde Beytül Hikme’nin kuruluş amacı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Askerî faaliyetleri denetlemekB) Bilimsel araştırmalar yapmakC) Büyük davalara bakmakD) Ulaşımı geliştirmek

  • Cevap: B

18. Müslümanlarla Mekkeli müşrikler arasında yapılan Bedir Savaşı’nı, Müslümanlar kazandı. Savaş sırasında ele geçirilen esirlere, Müslümanlara okuma yazma öğretmeleri şart koşuldu. Müslümanlara okuma yazma öğreten esirler serbest bırakıldı. Bu durum, İslamiyet’in aşağıdakilerden hangisine verdiği önemi gösterir?

A) MimariyeC) EğitimeB) OrduyaD) Ekonomiye

  • Cevap: C

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 107

19. Türkler hangi savaştan sonra kitleler hâlinde Müslüman olmuşlardır?

A) BedirB) TalaşC) MalazgirtD) Pasinler

  • Cevap: B

20. Kaşgarlı Mahmud tarafından Abbasi halifesine sunulan, Araplara Türk dilini öğretmek amacıyla yazılmış, birçok Türk lehçesine ait örnekler bulunan eser aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kutadgu BiligB) Dîvânü Lugâti’t TürkC) Divân-ı HikmetD) Atabetü’l Hakâyık

  • Cevap: B

21. Karahanlılar, İslamiyet’i resmî din olarak benimsemiştir. Ancak İslamiyet öncesi döneme ait kut inancını, devletin hanedanın ortak malı sayılmasını ve ikili yönetim anlayışını devam ettirmişlerdir. Buna göre, Karahanlılar ile ilgili aşağıda- kilerden hangisi söylenebilir?

A) Kültürel kimliklerini kaybetmişlerdir.B) Yöneticiler halk tarafından seçilmiştir.C) Hükümdarın yetkileri sınırlandırılmıştır.D) Türk devlet geleneğini sürdürmüşlerdir.

  • Cevap: D

22. Malazgirt Savaşı’nda Bizans ordusunu yenilgiye uğratarak Anadolu kapılarını Türklere açan Selçuklu hükümdarı aşağıdakilerden hangisidir?

A) AlparslanB) Tuğrul BeyC) MelikşahD) Sultan Sencer

  • Cevap: A

23. Büyük Selçuklu Devleti aşağıdaki savaşların hangisinden sonra kurulmuştur?

A) KatvanB) PasinlerC) MalazgirtD) Dandanakan

  • Cevap: D

24. Aşağıdakilerden hangisi Haçlı Seferlerinin “siyasi nedenlerinden” biridir?

A) Müslümanların elindeki kutsal yerleri alma düşüncesiB) Avrupalıların Hristiyanlığı yayma amacıC) Bizans’ın Türklere karşı Avrupalılardan yardım istemesiD) Doğu’nun zenginliklerini ele geçirme arzusu

  • Cevap: C

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 108

25. Türkiye Selçuklu Devleti’nde kervansaraylar aşağıdakilerden hangisini geliştirmek amacıyla yapılmıştır?

A) EğitimiB) TicaretiC) SanatıD) Hukuku

  • Cevap: B

26. Malazgirt Savaşı ile Anadolu’ya giren Türkler, fethettikleri yerlerde kervansaray, medrese, cami, han, külliye gibi yapılar inşa ederek kalıcı eserler bıraktılar. Anadolu’da ticaret yapan tüccarların konaklayabileceği kervansaraylar sayesinde yolların güvenliğini sağladılar. Medreselerde bilim ve sanata önem vererek Caca Bey, El Cezeri gibi bilim insanları ve Ahi Evran, Mevlana gibi düşünürlerin yetişmesini sağladılar. Buna göre, Anadolu’yu yurt edinen Türkler ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Yazılı hukuk kuralları oluşturmuşlardır.B) Ticaretin gelişmesini sağlamışlardır.C) İlmî çalışmaları desteklemişlerdir.D) İmar faaliyetlerine önem vermişlerdir.

  • Cevap: A

27. Türkiye Selçuklu Devleti Dönemi’nde darüşşifa veya şifahane adı verilen yapıların inşa edilmesi aşağıdakilerden hangisine verilen önemi gösterir?

A) AskerliğeB) EkonomiyeC) SağlığaD) Sanata

  • Cevap: C

6. Sınıf Çalışma Soruları Sosyal Bilgiler 2. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.