6. Sınıf Sosyal Bilgiler Anadol Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 239
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 239 Cevapları Anadol Yayıncılık'a ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Anadol Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 239
5. Pınar ve annesi, ikamet ettikleri yerden şehir merkezine ulaşmak için belediyenin toplu taşıma araçlarını kullanmaktadırlar. Ancak belediye otobüslerinin sefer sayısı az olduğu için şehir merkezine ulaşmakta sıkıntı yaşamaktadırlar. Pınar ve annesi, belediyenin Genel Ağ adresinden istek ve görüşlerini belediye yetkililerine iletmişler, mahalledeki komşularının da bunu yapmasını sağlamışlardır. Bunun üzerine belediye, otobüslerin sefer sayısını artırmıştır. Verilen bilgilere göre Pınar ve annesi, yönetimin karar alma sürecine aşağıdakilerden hangisini kullanarak etki etmişlerdir? A) Siyasi partiler B) Medya C) Sivil toplum kuruluşları D) Kamuoyu oluşturma
- Cevap: D
6. 17 Şubat 1926 yılında Türk Medeni Kanunu kabul edildi. Bu kanuna göre resmî nikâh zorunlu hâle getirildi. Erkeklere tanındığı gibi kadınlara da boşanma hakkı tanındı. Miras konusunda kadın ve erkek eşit hâle geldi. Yukarıda verilen bilgiler değerlendirildiğinde Türk Medeni Kanunu’yla kadınların; I. Sosyal II. Ekonomik III. Siyasal alanlardan hangilerinde hak kazandığı söylenebilir? A) Yalnız I B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III
- Cevap: B
7. Aşağıda verilen kişi ya da kurumlardan hangisi yürütme görevini yerine getirir? A) Bağımsız mahkemeler B) Cumhurbaşkanı C) Milletvekilleri D) TBMM
- Cevap: B
8. Sosyal Bilgiler Öğretmeni Ahmet Bey, öğrencilerine aşağıdaki bilgileri vermiştir. “Temel hak ve özgürlükleri korumak devletin asli görevlerinden biridir. Demokrasiyle yönetilen ülkelerde vatandaşların sahip olduğu temel hak ve özgürlükler anayasa ile güvence altına alınmıştır. Bu sayede toplumda yaşayan bireyler kendilerini daha güvende hisse- deler ve huzur içinde yaşamlarını sürdürürler. Bununla birlikte temel hak ve özgürlükler ülkenin bütünlüğünün, toplumun güvenliğinin ve sağlığının korunması amacıyla kanunda belirtilen esaslara göre sınırlandırılabilir.” Buna göre Ahmet Bey’in verdiği bilgilerden yararlanarak I. Temel hak ve özgürlüklerin anayasal güvence altında olduğuna II. Temel hak ve özgürlüklerin gerekli durumlarda sınırlandırılabileceğine III. Temel hak ve özgürlükleri sınırlandırırken kanunların göz ardı edilemeyeceğine yargılarından hangilerine ulaşılabilir? A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) I, II ve III
- Cevap: D
G. Aşağıda verilen soruların cevaplarını defterinize yazınız.
1. Millî egemenlik ilkesinin demokrasi için önemini belirtiniz.
- Cevap: “Millet egemenliği” deyimiyle kastedilen eğer ulusun özgürce kendi siyasi kaderini belirlemesi akla gelir. Bunun için de milletin yönetimde egemen olması ve söz sahibi olması gelir.
2. Ülkemizde yasama, yürütme ve yargı güçleri arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
- Cevap: Kuvvetler ayrılığı veya güçler ayrılığı, devlet organları olan yasama, yürütme ve yargı güçlerinin birbirinden ayrılmış oldukları bir devlet yönetim modelidir. Devletin her biri birbirinden ayrı ve bağımsız güçlerdeki kol ve sorumluluk alanlarına ayrıldığı ve böylece her bir güç ve kolun bir diğeri ile güç ve sorumluluk alanları bakımından bir çatışma yaşamadıkları bu model ilk olarak antik Yunan ve Roma'da geliştirildi. Kuvvetler ayrılığında güçler normal olarak yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç kola ayrılmaktadır.
3. Yönetimin karar alma sürecinde kamuoyu oluşturmanın önemini ifade ediniz.
- Cevap: Kamuoyu; toplumun çıkarlarını ilgilendiren herhangi bir konu hakkında halk tarafından verilen ortak kararlar ve düşüncelerdir. İnsanlar arasında bakış açılarını ve düşünce anlayışlarını anlatan bir kavramdır. Farklı düşüncelerin ve görüşlerin ortaya çıkması normaldir. Önemli olan bu farklı düşüncelerin özgürce ifade edilebilmesi ve ortak bir kararda buluşabilmektir. Ortaya çıkan bu düşüncelerin yani kamuoyunun idareciler tarafından dikkate alınması gerekmektedir.
4. 15 Temmuz darbe girişiminin demokrasi açısından nasıl bir tehdit oluşturduğunu belirtiniz.
- Cevap: Demokrasimiz için çok büyük bir tehdittir. Çünkü hain alçaklar halkın iradesine saldırmış halkın yönetim hakkını elinden almaya çalışmıştır.
5. Türkiye Cumhuriyeti’nin etkin bir vatandaşı olarak görev ve sorumluluklarımızı açıklayınız.
- Cevap: Vatandaşı olarak görev ve sorumluluklarımız:
6. Orta Asya Türk devletlerinde kadının toplumsal hayattaki yerini ve önemini ifade ediniz.
- Cevap: Eski Türklerde kadın, ailede söz sahibi olduğu kadar siyasi ve ekonomik ilişkilerde devlet yönetiminde de söz sahibi olmuştur. Kadınlar kılıcını iyi kullanır, ata biner ve güreşirlerdi. Kadınlar savaşa da katılırlardı. Bu yazılanları okuyanlar benim ırkımı yücelttiğimi düşünebilirler. Fakat bu yazılanlar tarihi gerçeklerdir ve size bunların tarihi kaynaklarını da sunacağım. Bir Türk atasözü şöyle der: “Birinci zenginlik sağlık, ikinci zenginlik iyi kadındır”. Türklerin kadınlara çok değer verdiğini söylemiştik. Bunu eski Türklerin tek eşli oluşlarından da anlayabiliyoruz. Yani Türk erkekleri, bir kadınla evlendiklerinde ikinci bir kadın almazlardı. Hun Türkleri döneminden beri kadın erkek ayrımı yapılmazdı.
6. Sınıf Anadol Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 239 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Tam liste ayrı pencerede açılır.
Henüz yorum yok