6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Engürü Sayfa 192-193-194-195-196-197 Cevapları
Tarım Alanları
814 578 kilometrekarelik yüz ölçümüne sahip ülkemizde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 yılı verilerine göre çayır ve mera alanları hariç olmak üzere toplam 239 336 141 dekar tarım alanı bulunmaktadır. Konya 19 239 667 dekar tarım alanıyla en fazla tarım alanına sahip şehrimizdir. Konya’dan sonra en fazla tarım alanına sahip şehirlerimiz Ankara, Şanlıurfa, Sivas ve Yozgat şeklinde sıralanmaktadır.
Sizce yaşadığınız bölgenin alanı ne kadardır? Bu alanın yaklaşık ne kadarı tarım alanı olarak kullanılmaktadır?
- Cevap: Yaşadığım bölgenin alanı yaklaşık 5000 kilometre kadardır. Tarım alanları ise yaklaşık 280.000 hektar kadardır.
Kilometrekare ve dekar kavramları sizce neyi ifade etmektedir?
- Cevap: Kilometre uzunluk, dekar alan kavramıdır.
BUNU DENEYELİM
Araç ve Gereçler: milimetrik kâğıt, cetvel, kalem.
Milimetrik kâğıdınıza kenar uzunluğu 1 santimetre ve 4 santimetre olan iki kare çiziniz. Çizdiğiniz karelerin alanlarının kaç santimetrekare olduğunu bulunuz. Çizdiğiniz karelerin içinde kenar uzunluğu 1 milimetre olan kaç tane kare olduğunu bulunuz. Santimetrekare cinsinden bulduğunuz alanlar ile kenar uzunluğu 1 milimetre olan kare sayılarını karşılaştırınız. Aralarında bir ilişki var mıdır? Milimetrik kâğıda kenar uzunluğu 7 santimetre ve 10 santimetre olan kareler çizseydiniz karelerin içinde kenar uzunluğu 1 milimetre olan kaç kare olurdu? Bir kenarının uzunluğu 1 milimetre olan karenin alanı hangi birimle ifade edilebilir?
- Cevap:
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Aşağıda verilen alan ölçülerini istenilen birimlere çevirelim. a. 3 km2 =...m2 b. 12 000 000 m2 =...km2 c. 245 m2 =...cm2 ç. 54 000 cm2 =...m2 d. 80 m2 =...mm2 e. 46,1 cm2 =...mm2 f. 97 mm2 =...cm2
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
➜ ÇÖZÜMLÜ CEVAP KAĞIDI (1)
➜ ÇÖZÜMLÜ CEVAP KAĞIDI (2)
ARAŞTIRINIZ - DÜŞÜNÜNÜZArazi ölçme birimlerinin tanımlanması hangi ihtiyaçtan doğmuş olabilir?
- Cevap: Arsalarda paylaşım olacağı zaman, belli alanlara mimari yapılacağı zaman ihtiyaç duyulmuştur.
1. Aşağıda verilen alan ölçülerini istenilen birimlere çeviriniz.
- Cevap:
a. 4 m2 = 4 000 000 mm2
b. 857 cm2 = 85 700 mm2
c. 500 000 m2 = 0,5 km2
ç. 8 mm2 = 0,08 cm2
d. 2700 cm2 = 0,27 m2
e. 7 000 000 mm2 = 7 m2
2. Aşağıdaki şekillerin alanlarını santimetrekare cinsinden ifade ediniz.
- Cevap:
a. 8 m2 = 80 000 cm2
b. 2400 mm2 = 24 cm2
c. 216 mm2 = 2,16 cm2
3. Taban alanı 30 metrekare olan bir odanın zeminine alanı 625 santimetrekare olan karolardan kaç tane döşenebileceğini bulunuz.
- Cevap: 480
4. Alanı 324 metrekare olan bir zeminin 25 000 000 milimetrekarelik kısmı boyanmıştır. Zeminin boyanmayan kısmının alanının kaç santimetrekare olduğunu bulunuz.
- Cevap: 2 990 000 cm2
5. Aşağıda verilen arazi ölçülerini istenilen birimlere çeviriniz.
- Cevap:
a. 25 a = 0,25 ha
b. 7,5 daa = 7500 m2
c. 172 a = 17 200 m2
ç. 48 000 m2 = 4,8 ha
d. 657 dönüm = 65,7 ha
e. 6300 m2 = 6,3 daa
6. 72 dönümlük tarlanın yarısına buğday, 250 arlık kısmına arpa ve kalan kısmına da pirinç ekiliyor. Pirinç ekilen alanın kaç metrekare olduğunu bulunuz.
- Cevap: 11 000 m2
→ 72 000/2 = 36 000 Arpa ekilen alan
→ 25 000 Toplam
→ 36 000 + 25 000 = 61 000 m² 72 000 – 61 000 = 11 000 m² pirinç ekilen alan.
7. Dikdörtgen şeklindeki bir arsanın kenar uzunlukları 20 metre ve 100 metredir. Bu arsanın 380 metrekarelik kısmına ev yapıldığında geriye kaç hektar arsa kalacağını bulunuz.
- Cevap: 0,162 ha
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok