6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Engürü Sayfa 179-180-181-182-183-184-185 Cevapları
Trafik İşaretleri
Trafik işaretleri; trafiği düzenleme amacı ile kullanılan işaret levhaları, ışıklı ve sesli işaretler, yer işaretlemeleri ile trafik zabıtası veya diğer yetkililerin trafiği yönetmek için yaptıkları hareketlerdir. Trafik işaret levhaları, yolu kullananlara yol ve çevresinin genel karakteristikleri hakkında gerekli görülen uyarı ve önerilerin yazı ve semboller hâlinde mesajlarla aktarılmasını sağlar. Nizami bir şekilde kullanıldıkları takdirde, trafik işaret levhaları kara yolu güvenliğine büyük ölçüde katkıda bulunur. Tehlike uyarı işaretleri, genel olarak beyaz zemin rengi üzerinde kırmızı bir çerçeve ve siyah sembollerden oluşan üçgen levhalardır.
Verilen üçgen levhaları inceleyiniz, sizce bu işaretler ne anlama gelmektedir?
- Cevap: Yayaları ve sürücüleri uyaran işaretlerdir.
Bu işaret levhalarının oluşturulabilmesi için gerekli malzemelerin miktarı nasıl belirlenebilir?
- Cevap: Yüksekliği belirlenerek alanı bulunur.
BUNU DENEYELİM
Araç ve Gereçler: 1 santimetre aralıklı kareli kâğıt, cetvel, kalem, makas.
Yandaki dikdörtgeni kareli kâğıdınıza çiziniz ve alanını hesaplayınız. Dikdörtgeni kareli kâğıttan kesiniz. Ardından kesikli çizgiler boyunca tekrar kesiniz. Elde ettiğiniz üçgenlerden büyük olanın alanını kareleri sayarak hesaplayınız. Dikdörtgenin alanı ile üçgenin alanı arasındaki ilişki hakkında ne söyleyebilirsiniz? Üçgenin alanının hesaplanmasıyla ilgili nasıl bir yol önerirsiniz?
- Cevap:
Köşesi dik olan gönye yardımıyla yükseklikleri aşağıdaki gibi çizebiliriz.
Geniş açılı üçgenlerde yüksekliklerden iki tanesi üçgenin dışındadır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Aşağıdaki üçgenlerin alanlarını bulalım.
Alanı 51 santimetrekare olan bir üçgenin tabanının uzunluğu 17 santimetre olduğuna göre bu tabana ait yüksekliğin kaç santimetre olduğunu bulalım. Taban uzunluğu ve yüksekliğin çarpımının yarısı 51 cm2 olduğuna göre tamamı 51 cm2 • 2 = 102 cm2 dir. Yani taban uzunluğu ve yüksekliğin çarpımı 102 cm2 dir. Tabanın uzunluğu 17 cm olduğuna göre yükseklik 102 cm2
→ 17 cm = 6 cm’dir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
➜ ÇÖZÜMLÜ CEVAP KAĞIDI (1)
➜ ÇÖZÜMLÜ CEVAP KAĞIDI (2)
ARAŞTIRINIZ - DÜŞÜNÜNÜZ
Elinizde herhangi bir ölçme aracı olmadan bir üçgenin alanını hesaplayabilir misiniz?
- Cevap: Evet hesaplayabiliriz. Tabanı ile yüksekliğini çarpıp ikiye bölerek bir üçgenin alanını buluruz.
SIRA SİZDE
1. Kareli kağıtta verilen üçgenlerin bütün kenarlarına ait yükseklikleri çiziniz.
- Cevap:

➜ ÇÖZÜMLÜ CEVAP KAĞIDI (1)
➜ ÇÖZÜMLÜ CEVAP KAĞIDI (2)
2. Aşağıdaki üçgenlerin alanlarını bulunuz.
- Cevap:
a. 10 cm2
b. 8 cm2
c. 72 cm2
ç. 210 cm2
d. 21,6 cm2
e. 32,5 cm2
3. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.
- Cevap:
4. Aşağıdaki noktalı kâğıtta verilen üçgenlerin alanlarını bulunuz.
- Cevap:
A(MLT) T = 12,5 cm2
A(KNS) T = 28 cm2
A(DEF) T = 7,5 cm2
5. Bir üçgenin taban uzunluğu ve bu tabana ait yükseklik 2 katına çıkarıldığında alanının kaç katına çıkacağını bulunuz.
- Cevap: 4 katına çıkar.
→ 6 cm Yüksekliği
→ 2 cm Alanı
→ (6×2)/2 = 6 cm² 2 katına çıkarırsak; taban alanı
→ 12 cm Yüksekliği
→ 4 cm Alanı
→ (12×4)/2 = 24 cm² Yani 4 katına çıkmış olur. 6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 185 Cevapları Engürü Yayınları
➜ ÇÖZÜMLÜ CEVAP KAĞIDI (1)
➜ ÇÖZÜMLÜ CEVAP KAĞIDI (2)
6. Alanı 75 santimetrekare olan bir üçgenin yüksekliği 15 santimetre olduğuna göre bu yüksekliğin ait olduğu taban uzunluğunu bulunuz.
- Cevap: 10 cm
7. Alanı 120 santimetrekare olan bir üçgenin tabanının uzunluğu 30 santimetre olduğuna göre bu tabana ait yüksekliği bulunuz.
- Cevap: 8 cm
8. Bir kenarının uzunluğu 24 santimetre ve bu kenarına ait yüksekliği 12 santimetre olan üçgenin 18 santimetre uzunluğundaki kenarına ait yüksekliğini bulunuz.
- Cevap: 16 cm
9. Aşağıdaki üçgenlerin alanları altlarında verilmiştir. Hatalı olan varsa düzeltiniz.
- Cevap:
a. A(ABC) T = 28 cm2
b. A(KLM) T = 84 cm2
c. A(PRS) T = 54 cm2
ç. A(DEF) T = 20 cm2
d. A(VYZ) T = 6 cm2
e. A(STU) T = 48 cm2
10. Tabanı dik üçgen şeklinde olan havuzun tabanının alanı 270 metrekaredir. Bu havuzun tabanının dik kenarlarından birinin uzunluğu 18 metre olduğuna göre tabanın diğer dik kenarının uzunluğunu bulunuz.
- Cevap: 30 m
11. Yanda verilen dikdörtgen şeklindeki bahçenin çevre uzunluğu 160 metredir. Bahçenin biber ekilecek üçgen şeklindeki kısmının alanını bulunuz.
- Cevap: 600 m2
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok