6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Engürü Sayfa 136-137-138-139-140-141-142-143 Cevapları
[giris]6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Engürü Yayınları Sayfa 136-137-138-139-140-141-142-143 Cevapları ve Soruları[/giris]
Sağlıklı Yaşam
Düzenli egzersiz yapmak hareket azlığından kaynaklanan birçok hastalığın ve olumsuz durumun önlenmesi için önemlidir. Fakat egzersiz yaparken belirli şartlar göz önünde bulundurulmazsa sağlık tehdit altına girebilir. Egzersizin bilinçli yapılması, bireyin hedefinin dikkate alınarak egzersiz tipinin belirlenmesi; yoğunluğunun, süresinin, sıklığının kişiye göre ayarlanması gereklidir. Uygulanacak egzersizlerden önce kişi mutlaka sağlık kontrolünden geçmelidir.
Maksimum kalp hızınızı hesaplayınız. Bu hesaplama yöntemini herkesin kullanabileceği şekilde kısaca nasıl ifade edebilirsiniz?
- Cevap:
BUNU DENEYELİM
Araç ve Gereç: kalem.
Kırtasiyeden alabileceğiniz üç ürün ve fiyatını belirleyerek tabloya yazınız. Yazdığınız ilk üründen 2, ikinci üründen 3 ve üçüncü üründen 4 tane alındığında kaç lira ödeneceğini hesaplayınız ve tablodaki "Ödenecek Para" kısmına yazınız. Ürünlerin fiyatını bilmediğinizi düşünerek sayıların yerine istediğiniz harfleri yazınız. Bu harflere göre 2, 3 ve 4 ürün için ödenecek parayı temsil eden ifadeler ne olurdu? Tabloya yazınız. İlk sırada yazdığınız ürünün fiyatı için kullandığınız harften yola çıkarak ikinci ve üçüncü sırada yazdığınız ürünün fiyatını nasıl ifade edersiniz?
- Cevap:
- Bir sayı ile bir değişkenin çarpımı ifade edilirken işlem sembolü kullanılmayabilir, 3
- x ifadesi 3x ile gösterilebilir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Aşağıdaki cebirsel ifadelerin değişkenlerini, terimlerini, katsayılarını ve sabit terimlerini belirleyelim.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Aşağıda verilen cebirsel ifadelerdeki benzer terimleri belirleyelim.
a. 8x + 11y + 4x b. 4 + 7k - 13k c. 2a - 3b + 5a - 7 + 9b
Verilen cebirsel ifadelerdeki aynı değişkene sahip terimleri belirleyelim.
a. 8x + 11y + 4x
→ 8x ve 4x benzer terimlerdir.
b. 4 + 7k - 13k —→ 7k ve - 13k benzer terimlerdir.
c. 2a - 3b + 5a - 7 + 9b
→ 2a ve 5a, -3b ve 9b benzer terimlerdir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Aşağıdaki cebirsel ifadeleri modelleyelim.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
ARAŞTIRINIZ - DÜŞÜNÜNÜZ
Cebirsel ifadelerde genellikle değişken olarak x harfinin kullanılmasının nedenini araştırınız.
- Cevap: Matematikte, cebirde bilinmeyen yerine hep X kullanılmasının sebebi Cebirin Araplar tarafından geliştirilmiş olmasıdır. İlk Cebir kitabı olan ve El-Harezmi tarafından yazılan “El’Kitab’ül-Muhtasar fi Hısab’il Cebri ve’l-Mukabele” kitabında bilinmeyen yerine el-Şeylan yazılıydı ki “bilinmeyen şey” anlamına geliyordu. Bu kitap İspanyolcaya çevrilirken “Ş” yerine “Kai” harfi kullanıldı. Bu kaynaklar latinceye çevrilirken X olarak çevrildi.
➜ ÇÖZÜMLÜ CEVAP KAĞIDI

SIRA SİZDE
1. Aşağıdaki ifadelere uygun cebirsel ifadeleri yazınız.
- Cevap:
a. Bir sayının 14 fazlası: x+14
b. İlker’in yaşının yarısı: y/2
c. Bir miktar bilyenin 5 fazlasının 5 katı: (a+5) x 5
ç. 40 dakikalık bir sınavda kalan süre: 40-z
d. Murat’ın yaşının 3 eksiğinin karesi: (m-3)2
e. Ece’den 2 yıl sonra doğan kardeşinin yaşının 5’te 1’i: k-2/2
f. 80 liralık hesabı eşit şekilde paylaşan bir grup arkadaşın her birine düşen miktar: 80/x
2. Aşağıdaki cebirsel ifadelere uygun ifadeler yazınız.
- Cevap:
a. y2:
b. x - 4:
c. 34 + a
ç. 3+n/2:
d. e - 7/2:
e. 2k + 5:
3. Aşağıdaki cebirsel ifadelerin değişkenlerini, terimlerini, katsayılarını ve sabit terimlerini yazınız.
- Cevap:

4. Aşağıda verilen cebirsel ifadelerdeki benzer terimleri belirleyiniz.
- Cevap:
a. 3x + 4y + 5 - 6x
→ 3x ve − 6x
b. 5e + 4g + 7e - 13e
→ 5e, 7e ve − 13e
c. 13 - 2y + 4z +2z
→ 4z ve 2z
ç. 12k - 8m - 3m + 21k
→ 12k ve 21k, − 8m ve − 3m
5. Aşağıdaki cebirsel ifadelerin belirtilen sayılara karşılık gelen değerlerini bulunuz.
- Cevap:
a. a + 5, a = 9
→ 14
b. 24 - 6x, x = 4
→ 0
c. y2/4, y = 10
→ 25
ç. 2x2 + 1, x = 3
→ 19
d. 35 - k/6, k k = 48 →
e. 3m + 9/ 12, m= 41 →
6. Aşağıdaki cebirsel ifadeleri x = 3 için değerleriyle eşleştiriniz.
- Cevap: a – IV, b – II, c – I, ç – V, d – III
7. Bir kenarının uzunluğu a santimetre olan karenin çevre uzunluğunu bulunuz.
- Cevap: 4a
8. Aşağıdaki cebirsel ifadelere eşit olan ifadeler yazınız.
- Cevap:
a. c + c = 2c
b. 3e = e + e + e
c. x/8 = 1/8 . x
ç. 5+a/7 = 5/7 + a/7
d. x-12/3 = x/3 - 4
e. 4z+1 = z + z + z + z +1
9. ...olmak üzere aşağıdaki modellere karşılık gelen cebirsel ifadeleri yazınız.
- Cevap:
a. + 1 = x + 1
b. + 1 = 4x + 1
c. + 5 = 2x + 5
ç. -4 = 7x – 4
10. Aşağıdaki cebirsel ifadeleri modelleyiniz. Cebirsel ifadelerin neyi ifade ettiğini açıklayınız.
➜ ÇÖZÜMLÜ CEVAP KAĞIDI
“6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Engürü Yayınları Sayfa 136-137-138-139-140-141-142-143 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)

Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok