6. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 31
“6. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Sayfa 31 Anka Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 31
Hz. İsmail (a.s.) büyümüş, babasıyla gezip yürüyecek çağa ulaşmıştı. Hz. İbrahim (a.s.), bir gece rüyasında birisinin kendisine, “Allah (c.c.), sana oğlunu kurban etmeni emrediyor.” dediğini duydu. Sabah olunca bunun şeytandan mı, Rahman’dan mı olduğu hususunda tereddüt etti. Üç gece aynı rüyayı üst üste görünce bunun Rahmani bir rüya olduğunu ve rüyasındaki isteğin Allah’tan (c.c.) geldiğini anladı. Oğlunun yanına gelip rüyasını ona anlattı. “…‘Yavrucuğum! Rüyada seni kurban ettiğimi görüyorum; bir düşün, ne dersin?’ dedi. O da cevaben, ‘Babacığım! Emrolunduğun şeyi yap. İnşallah beni sabredenlerden bulursun.’ dedi.”1 ve Allah’ın (c.c.) emri karşısında teslimiyetini gösterdi. Böyie- ce Allah’a (c.c.) iman ve teslimiyetin nasıl olması gerektiğini insanlara gösterdi.1 2
Hz. İbrahim (a.s.), oğlu İsmail’i (a.s.) yanına alarak kırlara doğru gitti. Allah’ın (c.c.) emrini yerine getirmesi gerekiyordu. Yanında masum masum yürüyen evladına üzüntüyle bakıyordu. Yıllarca hasretini çektiği evladını çok ama çok seviyordu. Onun kılına bile zarar gelmesine tahammül edemezdi. Nasıl kurban edecekti onu? Nasıl kıyacaktı yavrusuna? Ama emir, her şeyin sahibi ve hâkimi olan Allah’tandı (c.c.). Zaten yıllarca hasretini çektiği evladını kendisine bağışlayan da Allahü Teâlâ’ydı (c.c.). Şimdi Cenab-ı Hak (c.c.), onu tekrar istiyordu. Bu düşünceler içinde epey yürüdüler. Kırda uygun bir yere gelince Hz. İbrahim (a.s.), “Burada duralım.” dedi. Durdular. Etrafta kimse yoktu. Allah’ın (c.c.) emrini yerine getirmek için burası oldukça uygundu. Hz. İbrahim (a.s.) yanında bir bıçak getirmişti. Oğlunu yatırdı ve rüyasını yerine getirmek için bıçağı onun boğazına dayadı. Ancak o anda çok ilginç bir olay oldu. Bıçak kesmiyordu. Hz. İbrahim (a.s.) tekrar tekrar denedi. Hayret! Bıçak kesmiyordu. Oysa gelmeden önce keskinleşmesi için onu iyice bilemişti. Tam bu anda Allah (c.c.) tarafından gönderilen bir melek, yanında bir kurbanlık olduğu hâlde Hz. İbrahim’in (a.s.) yanına geldi. Ondan, oğlunu kurban etmekten vazgeçmesini, onun yerine, getirdiği kurbanı kesmesini istedi. İbrahim Peygamber’e (a.s.), Allahü Teâlâ’nın (c.c.) kendisini imtihan etmek için böyle bir emir verdiğini ve bu imtihanı kazandığını müjdeledi.3 Kur’an’da bu olay şöyle anlatılır: “Her ikisi de teslim olup onu alnı üzerine yatırınca: ‘Ey İbrahim! Rüyayı gerçekleştirdin. Biz iyileri böyle mükâfatlandırırız. Bu, gerçekten, çok açık bir imtihandır.’ diye seslendik.”4 Cenab-ı Allah (c.c.) bu davranışından dolayı Hz. İbrahim’i (a.s.) övmüş ve şöyle buyurmuştur: “Biz, oğluna bedel ona büyük bir kurban verdik. Geriden gelecekler arasında ona (iyi bir nam) bıraktık: ‘İbrahim’e selam!’ dedik. Biz iyileri böyle mükâfatlandırırız. Çünkü o, bizim mümin kullarımızdandır.”
Not Edelim
İslam kültüründe bugünkü şekliyle kurban ibadeti, Hz. İbrahim Peygamber’e (a.s.) dayandırılır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
6. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 31 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.