Evvel Cevap
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 91 Cevapları Anadol Yayıncılık
6. Sınıf Fen Bilimleri Anadol Yayıncılık
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 91 Cevapları Anadol Yayıncılık

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 91 Cevapları Anadol Yayıncılık ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 91 Cevapları Anadol Yayıncılık

2. Cisim hareketliyse bileşke kuvvetin yönünde sürati artar veya azalır.

Aşağıdaki görselde verilen oyuncak araba batı yönünde hareket etmektedir. Oyuncak arabaya doğu yönünde 5 N, batı yönünde 10 N büyüklüğünde iki kuvvet etki etmektedir. Oyuncak arabaya etki eden bileşke kuvvet 5 N büyüklüğündedir. Bileşke kuvvetin yönü batıya doğrudur ve oyuncak arabanın hareket yönüyle aynıdır. Bu nedenle oyuncak arabanın sürati artar. Eğer hareketli bir cisme etki eden bileşke kuvvetin yönü, cismin hareket yönüne zıtsa cisimde kuvvetin büyüklüğüne göre üç durum gözlenebilir. Bu durumları yavaşlama, durma veya önce durup ardından zıt yönde harekete başlama olarak sıralayabiliriz. Yani sürati değişen hareketli varlıklar dengelenmemiş kuvvetlerin etkisindedir. Hareket hâlindeki bir cismi durdurmak için cisme, hareketine zıt yönde kuvvet uygulamak gerektiğini günlük yaşamınızdaki deneyimlerinizden gözlemleyebilirsiniz. Bileşke kuvvet ile aynı doğrultuda, eşit büyüklükte ve zıt yöndeki kuvvete dengeleyici kuvvet denir. Bir seyahat balonunun alçalmasında, bir uçağın yükselmesinde veya perona yaklaşan bir trenin yavaşlamasında dengelenmemiş kuvvetler etkilidir.

SIRA SİZDE

Yakın çevrenizdeki varlıkları “dengelenmiş kuvvetlerin etkisinde olanlar’ ve ‘dengelenmemiş kuvvetlerin etkisinde olanlar” olarak sınıflandırınız. Elde ettiğiniz sonuçları defterinize yazınız. Çalışmalarınızı sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Dengelenmiş kuvvet: Bileşke kuvvet ile aynı doğrultuda, eşit büyüklükte ve zıt yöndeki kuvvete dengeleyici kuvvet denir. İttiğimiz masa, vurduğumuz top, çektiğimiz ip hep dengelenmiş kuvvete örnektir.

Dengelenmemiş kuvvet: Bir seyahat balonunun alçalmasında, bir uçağın yükselmesinde veya perona yaklaşan bir trenin yavaşlamasında dengelenmemiş kuvvetler etkilidir.

6. Sınıf Anadol Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 91 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum