6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 234 Cevapları Anadol Yayıncılık
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 234 Cevapları Anadol Yayıncılık ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 234 Cevapları Anadol Yayıncılık
Okuma Metni
Türk Hipertasiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ülver Derici, Tuza Dikkat Haftası 2018 etkinlikleri kapsamında şu açıklamayı yaptı: “Kaya, himalaya, deniz… Türü ne olursa olsun tuzun fazlası zararlıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günlük tuz tüketiminin 5-6 grama denk gelen 1 çay kaşığı ile sınırlandırılmasını isterken yapılan araştırmalar, ülkemizde tuz tüketiminin bu önerinin tam üç katı olduğunu göstermektedir. Aşırı tuz tüketimi kronik böbrek rahatsızlıklarına neden olmaktadır.
Sık ve kontrolsüz kullanılan ağrı kesiciler vücutta zamanla birikmekte ve bu durum vücuttaki birçok organa zarar vermektedir. Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Siren Sezer, bu konuda yapılan bir araştırmayı şöyle nakletmektedir: “Yapılan araştırmalarda bazı kişilerin yıllar içinde kaç gram ağrı kesici aldığı incelendi. Elde edilen sonuçlara göre 10 yılda 2 kilogramın üzerinde ağrı kesici kullanan bir kişide böbrek yetmezliği görülme riski artmaktadır.”
Okuduğunuz metinden hareketle aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Aşırı miktarda tuz tüketimi ve kontrolsüz bir şekilde ağrı kesici kullanımının boşaltım sisteminin sağlığına olan olumsuz etkileri nelerdir?
- Cevap: Vücutta tuz dengesini böbrekler sağlıyor. Alınan tuzun yaklaşık yüzde 99.5’i böbreklerden geri emiliyor. Fazla miktarda tuz tüketilmesi durumunda böbrekler su ve tuz dengesini sağlamakta zorlanıyor, zaman içinde kan basıncı yüksekliğiyle birlikte böbrek işlevleri üzerinde olumsuz etkiler gelişebiliyor.
2. Bu ünitede öğrendiklerinizden ve metinde okuduğunuz sayısal verilerden yola çıkarak yaşamınızın bundan sonraki aşamalarında boşaltım sistemi sağlığını korumak için nelere dikkat edeceksiniz?
- Cevap:
➢ Böbrek taşlarına ve başka rahatsızlıklara sebep vermemek için idrar uzun süre tutulmamalı, geldiğini hissettikten sonra ihtiyaç giderilmelidir.
➢ Soğuk yerlere oturulmamalı, soğuk havalarda uygun kıyafetler giyilmeli, böbrekler ve idrar yolları soğuktan muhafaza edilmelidir.
➢ Baharatların çoğundan uzak durulmalı, aşırı bol bir şekilde tüketilmemelidir.
➢ Vücut temizliğine dikkat edilmeli, deri gözeneklerinin devamlı açık durması için banyo temizliğine önem verilmeli.
➢ Yediklerimiz yiyecekler özellikle yeşil tüketilenler, ve içilen su temiz olmalıdır.
➢ Boşaltım sistemindeki iltihap rahatsızlıkları yarıda bırakılmamalı, Tedaviler sonuçlandırılmalıdır.
➢ Boğaz iltihabı ve diş çürükleri önemsenmeli tedavi gerçekleştirilmeli, bunlar kalıcı böbrek rahatsızlıklarına sebep olabilmektedir.
6. Sınıf Anadol Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 234 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum