6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 233 Cevapları Anadol Yayıncılık
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 233 Cevapları Anadol Yayıncılık ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 233 Cevapları Anadol Yayıncılık
…yakınından nakledilebileceği gibi yoğun bakımda tedavi altındayken beyin ölümü gerçekleşen kişilerden de nakledilebilir. Canlı bir kişiden yapılan böbrek nakillerinde öncelik böbrek verecek kişiye bir zarar gelmemesidir. Bunun için böbrek vermek isteyen kişi, detaylı bir uzman değerlendirmesinden geçer.
Üremi
Proteinli besinlerin sindirilmesi sonucu açığa çıkan ürenin, idrarla vücuttan uzaklaştırılması gerekir. Ürenin kandaki miktarı, belirli bir değerden fazla olduğunda vücutta zehirlenme görülür. Çeşitli sebeplerle böbreğin hastalanıp görevini yerine getirememesi sonucu kandaki azotlu atık maddelerin vücuttan atılamaması hastalığına üremi adı verilir. Bu hastalık ilerleyen aşamalarda böbrek yetmezliğine sebep olur.
İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonu, boşaltım sistemini oluşturan organların iltihaplanması hastalığıdır. İdrar yaparken ağrıya sebep olur. Doktor tavsiyesiyle kullanılan antibiyotiklerle tedavi edilebilir.
Böbrek Taşı
Böbrek taşı genellikle idrarın, üretere geçmeden önce biriktiği böbreğin orta kısmında meydana gelir. İdrardaki kalsiyum ve ürik asit gibi maddeler, zamanla böbreğin orta kısmında bir araya gelir ve küçük taşlar oluşturmaya başlayabilir. Bu taşların birçoğu bir hastalığa sebep olmadan idrar yoluyla vücuttan uzaklaştırılır. Bazı büyük taşlar ise idrar kesesine doğru ilerlerken idrar yollarında şiddetli ağrılar meydana getirir ve idrarın dış ortama atılmasını engelleyebilir. Sıcak bölgelerde yaşayan kişilerde böbrek taşı oluşma riski daha fazladır. Çünkü bu kişilerin vücutlarındaki su kaybı soğuk bölgelerde yaşayan kişilere göre daha fazla olur. Bu nedenle idrarlarındaki mineral oranı daha yüksektir. Bu mineraller de böbrek taşı oluşmasına sebep olur.
Böbrek taşı oluşumunu engellemek için bol miktarda sıvı içmeli, kalsiyum oranı fazla olan yiyecekleri aşırı miktarda tüketmemeliyiz. Protein içerikli besinler, atık bir madde olan ürik asit oluşturur. Ürik asit de böbreklerimizde böbrek taşı oluşmasına yol açabilir. Bu nedenle protein içerikli gıdaları aşırı tüketmekten kaçınmalıyız.
Böbrek taşlarının büyük bir kısmı vücuttan kendiliğinden atılır. Bu süreç içerisinde hasta kişi bol miktarda su içmeli ve doktor tavsiyesiyle ağrı kesici ilaçlar kullanmalıdır. Eğer taş atılamayacak kadar büyükse taş kırma yöntemi uygulanır. Bu yöntemle vücut dışından böbreklere gönderilen ses dalgaları böbreklere çarpar ve böbrek taşlarını kırar. Böylece böbrek taşları kum taneleri gibi parçalanır ve idrarla vücut dışına atılabilecek bir hâle gelir. Böbrek taşlarının oluşturduğu tıkanıklık sonucunda böbreklerin, işlevini kalıcı olarak yerine getirememesi tehlikesi varsa böbrek taşları ameliyatla alınır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
6. Sınıf Anadol Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 233 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum