6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 228 Cevapları Anadol Yayıncılık
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 228 Cevapları Anadol Yayıncılık ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 228 Cevapları Anadol Yayıncılık
Yeni Koronavirüs (SARS-CoV-2) ilk olarak Çin’in Vuhan şehrinde tespit edilen, solunum yolu enfeksiyonuna neden olan bir virüstür. Bu virüsün neden olduğu hastalık Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) olarak bilinmektedir. Bu hastalık yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı, baş ağrısı, boğaz ağrısı, burun akıntısı, kas ve eklem ağrısı, halsizlik, koku ve tat alma duyusu kaybı, ishal gibi belirtilerle kendini göstermektedir.
Hastalık yayılmaya başladığı ilk andan itibaren virüsün etkisini azaltmak adına dünyanın birçok ülkesinde karantina ve sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanmıştır. Yeni Koronavirüs Hastalığı’yla (COVID-19) mücadeleye ilişkin aşı ve ilaç gibi tedavilere yönelik araştırmalara da vakit kaybedilmeksizin başlanmıştır. Hastalıkla mücadele konusunda adı sıklıkla duyulan uygulamalardan biri de immün plazma kullanılarak uygulanan tedavi yöntemidir.
İmmün plazma tedavisi 1900’lü yıllardan beri bilinen bir tedavi yöntemidir. Geçmişte tüm dünyada etkisini gösteren MERS, SARS ve Ebola salgınlarında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından uygulanması önerilmiştir. Bu hastalıkları geçiren ve sağlığına kavuşan hastaların kanlarında virüse karşı antikorlar oluşur. Bu antikorlar insanın kan plazmasında bulunur. İmmün plazma tedavisinin uygulanabilmesi için hastalığı geçiren ve iyileşen hastadan alınan kan plazmaları, durumu ağır ve kritik olan hastaya enjekte edilir. Böylece durumu kritik olan hastanın iyileşmesi amaçlanır.
Türkiye’de ilk Yeni Koronavirüs (SARS-CoV-2) vakasının 11 Mart 2020’de tespit edilmesinin üzerinden geçen sürede salgının durdurulabilmesinin en etkili yolu olarak görülen aşının, yerli imkânlarla üretilmesi için çalışmalar başlamıştır. Bu kapsamda, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) yerli aşı çalışmaları başlatılmıştır. Bunlardan en hızlı ilerleyeni Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen, 5 Kasım 2020’de Faz-1 çalışmalarına başlanan ve şu an Faz-2 aşaması devam eden Kovid-19 aşısıdır. Faz-2 çalışmaları kapsamında bu aşının ilk dozu gönüllülere uygulanmış ve gönüllülerde herhangi bir yan etki meydana gelmemiştir. Faz-3 çalışmalarının başarıyla sonuçlanmasının ardından aşının hastalara uygulanması planlanmaktadır.
Türk bilim insanları aynı zamanda burundan sprey olarak uygulanabilecek bir aşıyı geliştirmeyi amaçlamaktadır. Türk bilim insanlarının bu girişimi başarılı sonuçlanırsa bu aşı dünyadaki ilk İntranazal Covid aşısı olacaktır. Üretim verimliliği son derece yüksek olan bu aşıdan sadece 1 tesiste, yılda 250 milyon doz üretilebilecektir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
6. Sınıf Anadol Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 228 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum