
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 224 Cevapları Anadol Yayıncılık


6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 224 Cevapları Anadol Yayıncılık ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 224 Cevapları Anadol Yayıncılık
➢ Vücuda yeterince oksijen alabilmek için havası temiz ortamlarda bulunmalıyız.
➢ Kalp atışı ritminin bozulmaması için stresten kaçınmalıyız.
➢ Anemi ve sarılık, dolaşım sistemi hastalıklarıdır. Kana rengini veren ve oksijenin hücrelere taşınmasını sağlayan proteine hemoglobin denir. Hemoglobin, kanda kırmızı kan hücreleri (alyuvar) tarafından taşınır. Kanda bulunan hemoglobin proteinin normal seviyenin altına düşmesi veya alyuvarların sayısının azalması durumuna anemi (kansızlık) adı verilir. Anemi genellikle demir eksikliğine bağlı beslenme bozukluklarında görülür.
➢ Yaşlı alyuvar hücrelerinin parçalanması sonucu vücudumuzda bilirubin adı verilen bir madde açığa çıkar. Vücudumuzda normal seviyede bulunan bilirubin, karaciğerde idrarla atılabilen zararsız bir maddeye dönüştürülür. Bilirubin miktarı belli bir seviyenin üzerine çıktığında önce gözler, daha sonra da cilt sarı veya sarıya yakın renk alır. Bu hastalığa sarılık adı verilir.
Tüm dünyada insanların yaklaşık %23’ü yetersiz fiziksel aktivite yapmaktadır. Bu kişilerin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski hareketli bir yaşam sürdüren insanlara göre yaklaşık 2,5 kat daha fazladır. İngiltere Tıp Dergisi’nin (BMJ) yürüttüğü bir araştırmaya göre günde sadece bir adet sigara içen kişilerde dahi kalp hastalıkları riski hiç sigara içmeyenlere oranla yüzde 50 daha fazladır. Aynı araştırmada sigara nedeniyle yaşanan erken ölümlerin yüzde 48’inin kalp hastalıkları nedeniyle meydana geldiği sonucuna ulaşılmıştır. BMJ, sigarayla ilgili yürütülen toplam 141 araştırmanın sonuçlarını incelemiş ve günde bir paket sigara içen her 100 kişiden 7’sinin kalp krizi geçirdiğini belirtmiştir. Kişinin ideal kilosunun çok üstünde olması hastalığı olarak tanımlanan obezite, çeşitli dolaşım sistemi hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Obezite ve Kardiyovasküler Hastalıklar/Hipertansiyon el kitapçığında şu bilgiye yer verilmiştir: Beden ağırlığı olması gerekenin %20 üzerinde olanlarda hipertansiyon görülme sıklığı, normal beden ağırlığında olanların 2 katıdır. Hipertansiyon, yüksek kan basıncı demektir. Bu hastalık tedavi edilmediği sürece kalp yetmezliği, damar sertliği ve kalp krizine sebep olabilir.
Okuduğunuz metinden hareketle aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Fiziksel hareketlilik arttıkça kalp ve damar hastalıklarına yakalanma tehlikesi nasıl değişir? Neden?
- Cevap: Düzenli, belirli bir süre, şiddet ve sıklıkta ömür boyu sürdürülen fiziksel aktiviteler bireysel ve de toplumsal sağlığımızı geliştirir ve iyileştirir. Eğer gün içinde egzersiz veya yürüyüş yapılırsa bu riskler en azından çok çok daha düşük hale gelir.
2. Sigara içme oranı ile kalp krizi arasında nasıl bir ilişki vardır?
- Cevap: Sigara sayısını günde bir sigaraya kadar düşüren kişilerde dahi her 100 kişiden 3’ü kalp krizi riskiyle karşı karşıya. Araştırmacılar, günde bir sigara içen erkeklerin kalp hastalıkları yaşama olasılığının hiç sigara içmeyenlere kıyasla yüzde 48 daha yüksek olduğunu vurguluyor.
3. İnsanların ideal kilolarında olup olmamaları ile kalp ve damar hastalıklarına yakalanmaları arasında nasıl bir ilişki vardır?
- Cevap: Sigara beslenme dengesizliği oluşturduğundan hastalıklara neden olmaktadır. Kalp – damar hastalıklarında iyiye gidiş sağlanması hem sigarayla hem de obeziteyle yılmadan ve doğru mücadele etmeyi gerektiriyor. Ancak gelişmiş ülkeler bile bunu başarmakta güçlük çekiyor.
6. Sınıf Anadol Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 224 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.