Evvel Cevap
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 164 Cevapları Anadol Yayıncılık
6. Sınıf Fen Bilimleri Anadol Yayıncılık
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 164 Cevapları Anadol Yayıncılık

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 164 Cevapları Anadol Yayıncılık ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 164 Cevapları Anadol Yayıncılık

Hava bir gaz maddedir. Gaz maddeleri oluşturan tanecikler arasındaki boşluk çok fazladır. Bu nedenle titreşim hareketi kolayca bir tanecikten diğerine aktarılamaz. Sesin gaz ortamlardaki sürati, katı ve sıvı ortamlardaki süratinden daha azdır. Ses oda sıcaklığında; bir gaz madde olan havada yaklaşık 340 m/sn., bir sıvı madde olan suda yaklaşık 1460 m/sn., bir katı madde olan demirde yaklaşık 5130 m/sn. süratle yayılır. Yani maddenin katı, sıvı ve gaz hâllerinde sesin süratleri arasındaki ilişki, katı > sıvı > gaz şeklindedir. Hava boşaltma tulumbasının bağlı olduğu bir cam fanusun içine çalan bir çalar saat koyduğumuzu düşünelim. Ardından hava boşaltma tulumbasıyla cam fanusun içindeki havayı alalım. Çalar saatten çıkan sesin şiddetinde önce azalma meydana geldiğini, sonra sesin hiç duyulmadığını fark ederiz. Sizce bu durumun sebebi nedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla tartışınız.

Madde taneciklerinin olmadığı ortama boşluk denir. Boşlukta, titreşim hareketini iletecek madde taneciği olmadığından ses yayılmaz. Hava boşaltma tulumbasıyla cam fanus içindeki havayı boşaltmaya başladığımızda, sesin şiddetini az duymamızın sebebi fanus içindeki havanın azalmasıdır. Bir süre sonra sesin duyulmamasının sebebi ise cam fanus içinde hava kalmamasıdır. Cam fanus içinde hava kalmadığında ortamda titreşim hareketini iletecek madde olmaz. Bu durumda ses yayılmaz. Yağmurlu bir günde yıldırım düştüğünde önce ışığı görür, sonra gök gürültüsünü duyarız. Bu durumun sebebi ışığın havadaki süratinin yaklaşık 300.000 km/sn., sesin havadaki süratinin ise 340 m/sn. olmasıdır. Işık ve sesin havadaki süratleri arasında belirgin bir fark vardır. Bu nedenle şimşek ve yıldırım olaylarında önce ışığı görür, sonra gök gürültüsünü duyarız.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Anadol Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 164 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum