6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 140 Cevapları Anadol Yayıncılık
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 140 Cevapları Anadol Yayıncılık ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 140 Cevapları Anadol Yayıncılık
Doğal gaz ve LPG (Likit Petrol Gazı), gaz yakıtlara örnektir. LPG Sıvılaştırılmış Petrol Gazı olarak da bilinmektedir. Doğal gaz renksiz, kokusuz ve uçucu bir gazdır. Yandığında katı atık oluşturmayan doğal gazın alevi mavidir. Ülkemizde ısınma amacıyla doğal gaz kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır. Konutlarda ve iş yerlerinde meydana gelen doğal gaz kaçağının anlaşılabilmesi için doğal gazın içerisine koku eklenmiştir. Bu koku halk arasında çürük sarımsak kokusuna benzetilmektedir. Evde böyle bir koku hissedildiğinde doğal gaz kaçağından şüphelenilmelidir. Kapı ve pencereler açılıp ev havalandırıl- malı, sayaç vanası kapatılmalıdır. En kısa zamanda yetkili birimlere haber verilmelidir. LPG, petrolün ayrıştırılması sırasında elde edilen gazların yüksek basınç altında sıvılaştırılarak çelik tüplere konulmasıyla üretilir. Ev ve iş yerlerimizde yakıt olarak kullanılır. Son yıllarda LPG’nin motorlu taşıtlarda çelik tüpler içerisine depo edilip yakıt olarak kullanılması da yaygınlaşmıştır.
TÜRKİYE’NİN SONDAJ GEMİLERİ
Derin deniz tabanlarındaki petrol ve doğal gaz rezervlerinin keşfedilmesi için sondaj gemileri kullanılır. Ülkemizdeki ilk sondaj gemisi, adını Fatih Sultan Mehmet’ten alan Fatih sondaj gemisidir. İlk sondaj aramasını Alanya-1 derin deniz kuyusunda, ikinci sondaj aramasını ise Doğu Akdeniz’de yer alan Finike-1 alanında gerçekleştiren Fatih sondaj gemisi, 20 Temmuz 2020 tarihinden bu yana sondaj aramalarını Zonguldak’ın yaklaşık 170 km açıklarındaki Tuna-1 araştırma kuyusunda yapmaktadır. Fatih sondaj gemisi 2020 yılında 405 milyar m3 lük bir doğal gaz kaynağı tespit ederek büyük bir başarıya imza atmıştır. Adını Yavuz Sultan Selim’den alan Yavuz sondaj gemisi Ekim 2018’de Türkiye’nin derin deniz sondaj gemileri arasına katılmıştır. Daha önce Doğu Akdeniz’deki Güzelyurt-1 araştırma alanında çalışmalar yapan Yavuz sondaj gemisi Doğu Akdeniz’de bulunan Lefkoşa-1 alanında çalışmalarına devam etmektedir. 2020’de Türkiye’nin derin deniz sondaj gemileri arasında katılan Kanuni sondaj gemisi adını Kanuni Sultan Süleyman’dan almıştır. Kanuni sondaj gemisi 11.400 m derinliğe kadar sondaj yapabilmektedir.
Hatırlayalım
Milyonlarca yıl önce dünyada yaşayan canlıların günümüze kadar ulaşan kalıntılarına fosil adı verildiğini geçmiş yıllardaki fen bilimleri derslerinde öğrenmiştiniz. Kullandığımız kömür ve petrol gibi yakıtlar hayvan ve bitkilerin fosilleşmiş kalıntılarından elde edilir. Bu nedenle bu tür yakıtlara fosil yakıt denir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
6. Sınıf Anadol Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 140 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.