

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 24

“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 24 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 24
Asteroit Kuşağının İlginç Keşfi
1772’de Wittenberg (Vidınbörg) Üniversitesinden Johann Daniel Titius (Yuhan Denyıl Titus), gezegenlerin Güneş’e olan ortalama uzaklıkları arasında bir ilişki olduğunu keşfetti. 1778’de Johann Elert Bode (Yuhan Elırt Bod), tarafından matematiksel bir dille ifade edilen bu ilişki, günümüzde “Titius-Bode Yasası” olarak bilinmektedir. O dönemde bu yasaya göre Merkür’ün Güneş’e olan ortalama uzaklığı hesaplanmış ve daha sonra ulaşılan sonucun, gerçek değere yakın olduğu görülmüştür. Bu yasa ortaya atıldığında Uranüs ve Neptün henüz keşfedilmemiştir. 1781’de Uranüs’ün William Herschel (Vilyım Hörşıl) tarafından keşfiyle yasa da bilim dünyasında kabul görmeye başlamıştır. Bu yasaya göre Mars ile Jüpiter arasında bir gezegen daha olmalıdır. Yapılan gözlemler sonucunda Mars ile Jüpiter arasında bir gezegenin değil çok sayıda asteroidin bulunduğu görülmüştür. Böylece çok sayıda gök cismine ev sahipliği yapan asteroit kuşağı keşfedilmişti
METEOR VE GÖK TAŞI
Asteroit ya da kuyruklu yıldız gibi çeşitli gök cisimlerinden kopmuş küçük kaya parçalarına gök taşı denir. Dünya atmosferine giren gök taşlarına ise meteor adı verilir. Meteorlar atmosferde hızla ilerlerken sürtünmenin etkisiyle ısınır ve yanar. Yanma sırasında arkalarında parlak bir iz oluştuğu için yıldızlarla bir ilgisi olmadığı hâlde bu olaya yıldız kayması denir. Gök taşlarının bazıları Dünya atmosferine girdikten sonra tamamen yanarak yok olmaz. Yeryüzüne ulaşıp yere düşen bu gök taşları meteorit, yeryüzünde oluşturdukları çukur ise meteor çukuru olarak adlandırılır. Bazen atmosfere çok sayıda gök taşı aynı anda girer. Böyle bir durumda gökyüzünde meteor yağmuru adı verilen olay görülür.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
6. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 24 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum