

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 231

“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 231 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 231
Gümüşün direnci, bakıra göre daha azdır. Bu nedenle gümüş, bakıra göre elektrik enerjisini daha iyi iletir ve ampul parlaklığı fazla olur. Ancak gümüşün maliyeti yüksek olduğu için elektrikli aletlerde iletken olarak bakır kullanılır.
Elektrikle çalışan aletlerin kullanım amacına göre iletken tel seçimi yapılmaktadır. Örneğin tost makinesi, su ısıtıcısı, ütü gibi aletlerde elektrik enerjisinin telden geçmekte zorlanarak ısı enerjisine dönüştürülmesi amaçlanır. Bu nedenle bu tip elektrikli aletlerin iç kısmında direnci yüksek olan, uzun ve dik kesit alanı küçük teller kullanılır.
Elektrikli aletin tükettiği enerji miktarına göre de kabloların dik kesit alanları değişir. Örneğin fırının çalışması için fazla miktarda elektriğe ihtiyaç vardır. Bu nedenle fırın kablosunun dik kesit alanı büyüktür. Cep telefonunu şarj etmek için ise az miktarda elektrik enerjisine ihtiyaç duyulur. Bu nedenle şarj kablolarının dik kesit alanları büyüktür.
Benzer şekilde evlere elektrik enerjisi getiren tellerin de dirençlerinin küçük olması gerekir. Bu nedenle dik kesit alanı büyük teller kullanılır.
Süper İletken de Varmış
Günlük hayatta kullandığımız bütün iletkenlerin bir direnci vardır. Direnç arttıkça iletken tel ısınır ve bunun sonucunda elektrik enerjisi ısı enerjisine dönüşür. Bazı iletkenler, kritik sıcaklık denilen bir sıcaklığın altına kadar soğutulduğunda dirençleri sıfıra düşer. Bu iletkenlere “süper iletken” denir. Altın, gümüş, bakır gibi iletkenlerin dirençleri de sıcaklık azaldıkça azalır ancak sıfıra düşmez.
Süper iletkenler, 1911’de Heike Kamerlingh Onnes (Heyke Kamırlin Onıs) tarafından keşfedilmiştir. Cıvanın elektriksel direnci üzerine çalışan Onnes, direncin yaklaşık -300 0C sıcaklığın altında sıfıra düştüğünü gözlemlemiştir. Sonraki yıllarda, kurşunun da süper iletken olabileceği anlaşılmıştır. Henüz yüksek sıcaklık değerlerinde, bilinen teknolojik uygulamalarda kullanılabilecek özelliklere sahip süper iletken bir madde bulunamamıştır. Böyle bir süper iletken madde bulunduğunda öncelikle insanlık tarihinin en önemli enerji tasarrufu imkânı, kendiliğinden ortaya çıkacaktır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
6. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 231 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum