6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 197
“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 197 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 197
Burun, koku alma duyu organıdır. Burun ayrıca solunumda da görevli olan bir organdır. Nefes ile alınan havanın ısıtılması, temizlenmesi ve nemlendirmesini sağlar. Burun boşluğunun üst kısmında bulunan sarı bölge, duyu almaçlarının yer aldığı kısımdır.
Çevreden yayılan koku tanecikleri, soluk alma ile burun deliklerinden burun boşluğuna geçerek sarı bölgeye ulaşır. Buradaki mukus sıvısı içerisinde çözünen koku tanecikleri, duyu almaçları ile algılanır. Duyu almaçlarının oluşturduğu uyartı mesajları, duyu sinirleri aracılığı ile beyne iletilir. Beyindeki koku alma merkezi, uyartıları değerlendirir. Böylece koku algılanmış olur.
Besinlerin tatlarını dilimiz sayesinde algılarız. Dil, aynı zamanda konuşmaya yardımcı olur, yiyecekleri ağızda hareket ettirerek çiğneme ve yutmaya katkı sağlar. Dilin yüzeyinde besinlerin tatlarını algılamaya yarayan tat tomurcukları bulunur. Bu yapıların içerisinde duyu almaçları vardır. Duyu almaçları sayesinde acı, ekşi, tatlı ve tuzlu tatlar algılanabilir. Dilin tüm yüzeyi, her tadı algılayabilir. Fakat bazı tatları algılayan tat tomurcukları, dilin belirli bölgelerinde daha yoğun bulunur.
Besin maddelerinin tatlarının algılanabilmesi için besinin tükürük sıvısı ya da su içerisinde çözünmesi gerekir. Ağızda çözünen besinlerin içindeki maddeler, tat tomurcuklarının içinde bulunan duyu almaçları ile algılanarak uyartılar oluşturulur. Oluşan uyartılar, duyu sinirleri yardımıyla beyne iletilir. Böylelikle besinlerin tatları algılanmış olur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
6. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 197 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.