Evvel Cevap
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 195
6. Sınıf Fen Bilimleri Meb Yayınları
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 195

“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 195 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 195

Duyu organları sayesinde çevremizde meydana gelen olayları ve değişimleri algılayabiliriz. Bu organlarda bulunan algılayıcı hücreler (duyu almaçları); dış ortamdan gelen ışık, ses, tat, koku, sıcaklık ve basınç gibi uyarıları algılar. Algılanan bu uyarılar, sinir hücreleri tarafından iletilebilen mesajlara (uyartılara) dönüştürülür. Sinir hücreleri, uyartıları beyne iletir. Beynin gelen uyartıları değerlendirmesiyle algılama gerçekleşmiş olur. Göz, kulak, burun, dil ve deri olmak üzere beş duyu organımız vardır.

Göz, gelen ışığı algılayarak görmemizi sağlayan duyu organıdır. Gözü koruyan bazı yapılar vardır. Bunlar göz kapağı, kaşlar, kirpikler ve gözyaşı bezleridir. Gözün yapısını üç tabaka oluşturur. Bunlar dıştan içe doğru sert tabaka, damar tabaka ve ağ tabakadır.

Sert tabaka, en dışta bulunan beyaz renkli, sert ve dayanıklı kısımdır. Gözü dış etkilerden korur, gözün ön kısmında farklılaşarak saydam tabakayı (korneayı) oluşturur. Korneanın saydam olması, gözün içine ışık geçmesini sağlar. Kavisli yapısı sayesinde ışığı kırar ve gözün iç kısmına doğru yönlendirir.

Damar tabakada bulunan kan damarları ile gözün besin ve oksijen gibi ihtiyaçları karşılanır.
Bu tabaka, gözün ön tarafında farklılaşarak irisi oluşturur. İris, gözün renkli kısmıdır. İrisin ortasında bulunan ve ışığın gözün içine girmesini sağlayan açıklığa göz bebeği denir. İris, göz bebeğini büyütüp küçülterek gözün iç kısmına doğru geçen ışık miktarını ayarlar. İrisin arka kısmında göz merceği bulunur. İnce kenarlı mercek özelliğinde olan göz merceği, canlı ve saydam bir yapıya sahiptir. Bu mercek, ışığı kırar.

Ağ tabaka, gözün en iç kısmındaki tabakadır. Bu tabakada duyu almaçları yer alır. Ağ tabakada “sarı leke (sarı benek)” ve “kör nokta” olarak adlandırılan bölgeler bulunur. Ağ tabakadaki ışığa duyarlı duyu almaçlarının yoğun olarak bulunduğu bölge olan sarı leke, görüntünün oluştuğu yerdir. Kör nokta ise görme sinirlerinin gözden çıktığı yerdir. Bu bölgede duyu almaçları bulunmadığı için burası “kör nokta” olarak adlandırılmıştır.

Bir ışık kaynağından gelen ya da cisimlerden yansıyan ışık ışınlarının beyin tarafından algılanması ile görme olayı gerçekleşir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 195 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum