
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 86


“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 86 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 86
• Destek ve hareket sistemi iskelet ve kaslardan oluşmaktadır. İskelet ve kaslar birlikte vücuda şekil verir ve hareket etmemizi sağlar.
• İskeletimiz kemik, eklem ve kıkırdaktan oluşur. İskeletimizi oluşturan kemikler şekillerine göre kısa, uzun ve yassı kemik olmak üzere üç çeşittir.
• İki kemiğin birbirine bağlandığı yere eklem denir. Eklemler oynamaz, yarı oynar ve oynar eklem olmak üzere üç çeşittir. Yarı oynar ve oynar eklemler hareketlidir. Oynamaz eklem ise hareketsizdir.
• Kaslar düz kas, çizgili kas ve kalp kası olmak üzere üç çeşittir. İskeletimizi saran ve istemli olarak çalışan kaslarımız çizgili kaslardır. İç organlarımızda bulunan ve istemsiz olarak çalışan kaslarımız ise düz kaslardır. Düz kaslar yavaş çalışır ve yorulmaz. Adında anlaşılacağı üzere kalp kasları kalpte bulunur ve istemsiz olarak çalışır.
• Tükettiğimiz besinlerin bir dizi fiziksel ve kimyasal işlemle kana geçebilecek kadar küçük parçalar hâline gelmesine sindirim denir. Sindirim sistemi, ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsaktan oluşur. Sindirim besinlerin ağıza alınması ile başlar sindirim sonrası geriye kalan posanın anüsten atılması ile son bulur.
• Yaşamsal faaliyetler için gerekli olan sindirilen besin maddeleri ve oksijen ile yaşamsal faaliyetler sonucunda oluşan vücut için zararlı atık maddeler ve karbondioksidin vücut içinde taşınır. Bu işlem dolaşım sistemi organ ve yapıları ile gerçekleştiril- mektedir. Dolaşım sistemi kalp, damarlar ve kandan oluşmaktadır.
• Yaşamsal faaliyetler için gerekli olan oksijenin havadan alınıp oksijenin kullanımı sonucu oluşan vücut için zararlı karbondioksidin dışarı atılması solunum sistemi organ ve yapıları tarafından gerçekleştirilir. Solunum sistemi organ ve yapıları burun, yutak, gırtlak, soluk borusu ve akciğerlerdir.
• Sindirimde görevli organ ve yapıların dışında karaciğer ve pankreas organları da sindirime yardımcı olan organlardır. Karaciğer tarafından salgılanan safra sıvısı ince bağırsağa dökülerek yağların fiziksel sindirimine yardımcı olur. Pankreas tarafından salgılanan sindirim enzimleri ise safra gibi ince bağırsağa dökülerek karbonhidratlar, proteinler ve yağların kimyasal sindirimini gerçekleştirir.
• Vücutta taşınması gereken maddeleri taşıyan kan, kan plazması ve kan hücrelerinden oluşur. Kan plazmasının %90’ı su iken geriye kalan kısım sindirilmiş besin içerikleri ve atık maddelerden oluşur. Kan hücreleri ise üç çeşittir. Alyuvarlar (kırmızı kan hücreleri), akyuvarlar (beyaz kan hücreleri) ve kan pulcuklarıdır.
• Yaşamsal faaliyetler sonucu oluşan atık maddeler tıpkı besin maddeleri, oksijen ve karbondioksit gibi kan ile taşınır. Vücut için zararlı olan bu maddelerin vücuttan atılmasına boşaltım, boşaltımda görevli organ ve yapıların oluşturduğu sisteme ise boşaltım sistemi denir. Boşaltım sistemi böbrekler, üreter, idrar kesesi, üretradan, kalın bağırsak, deri ve akciğerlenden oluşur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
6. Sınıf Gün Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 86 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.