6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 78
“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 78 Gün Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 78
A. Nasıl Soluk Alıp Veririz?
Soluk alıp verme mekanizmasının nasıl işlediğini yakından inceleyelim. Hava, ağız veya burundan alındıktan sonra yemek borusu ile soluk borusunun ayrıldığı yutağa gelir. Hava burundan alındığı zaman burun içindeki kıllar ve mukus (yapışkan sümüksü madde) tabakası havadaki toz ve mikropları tutar. Böylece burundan soluk alındığında hava hem temizlenmiş hem de nemlendirilmiş olur. Yutak, bir şey yediğimizde veya içtiğimizde besinlerin yemek borusuna, soluk aldığımızda ise havanın soluk borusuna geçmesini sağlar. Yutaktan gelen hava gırtlaktan geçerek soluk borusuna ulaşır. Soluk borusu kıkırdak ve esnek bir yapıda olup içi zar ile kaplıdır. Soluk borusunun içinde bulunan zarın ürettiği salgı (balgam) hava ile gelen toz ve mikropları tutarak bunların akciğerlere ulaşmasını engeller. Tutulan bu maddeler balgam ile dışarı atılır. Soluk borusundan geçen hava burada iki kola ayrılan bronşlara geçer. Bronşlar, akciğerler içinde bir ağacın dalları gibi küçük kollara ayrılarak bronşçukları oluşturur. Bronşçukların ucunda bulunan alveol adı verilen yapılarda ise oksjen ile karbondioksit yer değiştirir. Yani soluk alma yoluyla akciğere alınan oksijen bu yapılardan kana geçer. Kandaki karbondioksit de akciğere geçerek soluk verme ile dışarı atılır.
Diyafram ve kaburga arası kasların soluk alıp vermedeki rolü şu şekilde açıklanabilir:
Diyafram kasının kasılarak düzleşmesi ve kaburga arası kasların yardımıyla göğüs kafesi genişler. Göğüs kafesinin genişlemesi sonucunda akciğer iç basıncı azalır ve hava akciğerlere dolar.
Diyafram kası ve kaburga arası kaslar gevşediğinde göğüs kafesini daraltır. Göğüs kafesinin daralmasıyla akciğer iç basıncı artar ve akciğerlerdeki hava dışarı çıkar.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
6. Sınıf Gün Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 78 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.